Новата подзона на Зелената зона е вече факт!

1
131
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

С 37 гласа “за” и едва 5 “против”, Общински съвет – Бургас прие предложението на Общината за обособяване на нова, трета подзона на Зелената зона за платено паркиране в ж.к. “Лазур”. Въздържали се нямаше.

Дебатите продължиха около половин час, в който се чуха доста противоположни мнения. Един от традиционните противници на зоните – Евгений Мосинов от БСП посочи, че е възможно Зоната да сложи ред в тесните, презастроени улички на “Лазур”, но изказа съмнение относно рентабилността и отправи въпроса дали ще е необходим допълнителен персонал за обслужването на новата подзона.

Най-остро се възпротиви на идеята Живко Табаков, който посочи, че трябва да се помисли не само за живущите в “Лазур”, които трябва да бъдат сред приоритетите, но и за туристите, които са поминък на голяма част от бургазлии. По думите му, приходите на търговците във и около Морската са паднали два пъти, но този му довод бе контриран със слабото начало на туристическия сезон.

Табаков посочи, че Зоната затруднява развитието на крайноседмичния туризъм, който има огромен потенциал в голям крайморски град като Бургас. Той изтъкна и затруднението за работещите в Морската градина. Началникът на ОП “Туризъм” – Андрей Рунчев обаче го контрира с това, че транспортни алтернативи има не по-малко, отколкото за останалите работещи граждани на града. Паркът е свързан с автобусни линии, велоалеи, а паркинг “Гурко” е на достатъчно удобно място.

В защита на разширението се изказа Диян Димов, който коментира, че Зелената зона е подобрила разпределението на автомобилите и е улеснила проходимостта в гъсто застроения комплекс.

Въпреки дебатите обаче разширението е факт. Броят на паркоместата в обхвата й ще се увеличи с 600, като 22 от тях ще бъдат за хора с увреждания. Зоната ще стигне до бул. “Демокрация” и ще завземе осем големи междублокови паркинга. Ето и новите райони, които ще влязат в обсега на подзона 3 на Зелената зона от следващата пролет.

1. Бул. „Демокрация“ от ул. „Адам Мицкевич“ до ул. „Константин Величков“ – 32 бр. места, 1 бр. място за автомобили на хора с увреждания; 2. Ул. „Георги Баев“ – 58 бр. места, 2 бр. места за  автомобили на хора с увреждания; 3. Ул. „Абоба“  – 17 бр. места, 1  бр. място за  автомобили на хора с увреждания; 4. Ул. „Велико Търново“  – 83 бр.места, 4 бр. места за автомобили на хора с увреждания; 5. Ул. „Васил Петлешков“ – 70 бр. места, 6 бр. места за автомобили на хора с увреждания; 6. Ул. „Иван Богоров“ – 20 бр. места; 7. Ул. „Юрий Венелин“ – 29 бр. места, 1 бр. място за автомобили на хора с увреждания; 8. Ул. „Поп Грую“ – 23 бр. места, 2 бр. места за автомобили на хора с увреждания; 9. Ул. „Константин Величков“ – 10 бр. места; 10. Тупик м/у ул. „Юрий Венелин“ и ул.  „Васил Петлешков“ – 5 бр. места; 11. Паркинг №1 – 37 бр. места, 2 места за автомобили на хора с увреждания; 12. Паркинг №2 – 17 бр. места; 13. Паркинг №3 – 30 бр. места; 14. Паркинг №4 – 40 бр. места, 2 места за автомобили на хора с увреждания; 15. Паркинг №5 – 16 бр. места; 16. Паркинг №6 – 18 бр. места, 2 места за автомобили на хора с увреждания; 17. Паркинг №7 – 41 бр. места, 2 места за автомобили на хора с увреждания; 18. Паркинг №8 – 29 бр. места.

Припомняме Ви, че Зелената зона за платено паркиране функционира от 1-ви май до 30 септември, в часовете от 11:00 ч. до 20:00 ч. всеки ден, без националните празници. Цената за престой е 1 лв. на час.

Начините за заплащане на Зелената са същите като за Синята зона – с талони, чрез вендинг машините или със SMS, съдържащ държавния регистрационнен номер на автомобила, на кратък номер 1357.