Хакери откраднаха 60 млн долара от японска платфор

1
150
Добави коментар
AMATAS
AMATAS

Хакери успяха да откраднат криптовалута на стойност 60 милиона долара (6,7 милиарда йени) от японската платформа за обмен на криптовалута Zaif, съобщиха от Tech Bureau Corp.

От компанията признаха, че сървърът на Zaif е бил под контрола на хакерите в продължение на два часа през изминалата седмица. Значително количество криптовалута неоторизирано е трансферирано от т.нар. hot wallet – място, където подобни обменни платформи съхраняват криптовалутите, с които оперират.

Zaif ще остане офлайн, докато не бъдат изяснени всички подробности около киберпрестъплението. Трябва да бъдат точно установени и размерите на нанесените щети, но компанията вече е предприела действия за пускането на платформата отново онлайн.

Тъй като Япония е любима мишена на хакерите от доста време, държавата въведе система, изискваща платформите за обмен на криптовалута да бъдат лицензирани, за да могат потребителските данни и финансовите средства на потребителите да бъдат защитени.

Тази система освен това има и още една цел – да превърне Япония в световен лидер по отношение тази свръхмодерна технология. Най-популярната криптовалута Bitcoin официално е приета за легална форма на разплащане в Япония още през април 2017 г., а множество големи търговски вериги на дребно вече приемат такива плащания.

Непрекъснатите хакерски кражби на криптовалути обаче показват, че все още има сериозни проблеми в опитите на Япония да поддържа киберсигурността на потребителите на високо ниво.

По-рано тази година базираната в Токио платформа за обмен на криптовалута Coincheck съобщи, че хакери са откраднали криптовалута NEM на стойност 58 милиарда йени (547 милиона долара).

Въпреки че Coincheck съществува от 2012 г., а компанията е кандидатствала за лиценз от японското правителство още тогава, тя все още не е получила такъв. Точно подобни хакерски кражби принудиха властите по целия свят чрез действия на правителствени финансови регулатори да се опитват да предотвратяват такива киберпрестъпления.

Платформата за обмен на криптовалута Zaif е регистрирана миналата година. Наскоро компанията Tech Bureau съобщи, че е приела оферта за закупуването на мажоритарния й дял от инвестиционната компания Fisco. Офертата е на стойност 45 милиона долара (5 милиарда йени), компанията Fisco е основана в Токио, а седалището на Tech Bureau се намира в Осака. Можем да се досетим обаче как ще се развие сега тази сделка, след този срамен удар по имиджа и киберсигурността на Zaif, от който пострадаха и компанията, и потребителите й.

До момента е изяснено, че при хакерската атака са откраднати криптовалутите Bitcoin и Monacoin. 20 милиона долара (2,2 милиарда йени) от откраднатите пари принадлежат на самата компания, но останалите финансови средства са на клиенти, признават от Tech Bureau.

Това не е първият гаф с киберсигурността на компанията. По-рано тази година уязвимост в Zaif позволи на множество клиенти да си купят криптовалута за 0 йени. Така че, както за пореден път се убеждаваме, никой не е застраховен срещу киберпрестъпления и финансови загуби. По тази причина всеки бизнес трябва да подхожда сериозно към сигурността си и да се грижи редовно за високото й ниво, като разчита на извършването на професионални услуги за киберсигурност и се доверява на доказани специалисти.