FIFA ми е като Golf-а

1
144
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

Един анализ не толкова на предимствата на TDI, колкото на недостатъците на FIFA.

Добрият стар Golf. Колата на народа. Мечтата на всеки българин. Кой не знае за него, кой не го е карал или най-малкото се возил в него? Идва с различни разновидности, разцветки, регистрации, подобрения, чипове едно друго, но все си е Golf.

Ако в горния параграф се говореше за FIFA, нещата пак щяха да са сходни. Аз, предварително да си кажа, харесвам и Golf, и FIFA, заедно с футбола, който представя. Но нещо ме накара да се замисля за развитието на поредицата в последно време и заслужава ли си моето време и пари. Нормално, все пак навлизаме във FIFA седмицата. Играта излиза на 28 септември и в идните дни хиляди ще поставят своите предварителни поръчки. Но какво получават?

Играл съм всичките версии на играта от ‘98-ма до демото на тазгодишното издание и смея да твърдя, че за последните 5-6 години съм платил за 5-6 игри, но те са били една и съща с нов номер на края. И това, в което съм инвестирал толкова много време не е било футболен симулатор, а по-скоро някаква хазартна флаш игра. Или Loot Hunt MMORPG. Не знам.

Говоря за Ultimate Team (UT). Зароди се през 2011 година и е режим, който кара играещите да си купуват карти на футболните играчи, създавайки свой отбор и изправяйки се онлайн срещу други, играещи с техните отбори. Играещите или купуват пакети, съдържащи няколко играчи и някои други подобрения, или търсят на пазара за конкретен (може би) любим техен играч.

Не отне много време за Ultimate Team да стане най-играния режим на FIFA, което за EA Sports е лесен начин да продават и печелят. Продават, защото UT е зарибителен, печелят не само от прогресивно растящите продажби на играта, но и от продажбата на пакети. 100 FP (FIFA Points) струват 0.99 евро и стигат за закупуването на един златен пакет. (Златен звучи впечатляващо, но фактически е средна хубост). Цената за 12 000 FP е цели 99 евро или повече от самата игра. В същото време, изумително е колко “Pack opening” видеа или стриймове има в мрежата. Всъщност, колко пък да е изумително в днешно време?

Най-нормалното нещо за EA е да инвестира време и ресурси в именно този режим от играта, пренебрегвайки другите, а и самия геймплей. Те хората ще купуват така или иначе. Дори към момента на написване на статията (дни преди официалното излизане на играта) в Twitch има над 20 хиляди гледащи и предимно “Pack opening стриймове”. 

Миналата година и аз се зарибих по Ultimate Team, признавам, но стигнах до момента, в който осъзнах, че вече играех насила, за да трупам точки и да купувам играчи… и след това да повторя процеса. Понеже не исках да давам пари за FIFA Points, процесът беше бавен. Стигнах до момент, в който бях близо да се поддам на „Pay to Win“ принципа. Желанието да дадеш няколко лева и да спестиш някой и друг час игра, инвестирана в събиране на игрална валута. Факт е обаче, че след това продължаваш да правиш още от същото, само дето мисленето вече е променено. Преследва се следващата цел, следващия ъпгрейд на отбора. Поради това продадох играта още зимата, иначе сигурно щях да съм дал още „една игра пари“ за едното нищо. А миналата седмица реших да дам шанс на новото демо и след няколко часа все още нямах желанието да си закупя пълната игра. Защото какво ново получавам? Не бих си изгубил времето (и парите) в UT отново, а другото мога да го намеря и в игра на старо. 

На този етап, FIFA 19 е просто FIFA 12 сезон 7. Разглеждайки нововъведенията, няма нищо коренно различно от няколко издания насам. „Active touch system“, „Dynamic tactics“, „50/50 battles“. Тези неща вече съм ги чувал под друго име в предишните издания. Звучат иновативно, но както и да се опитват да се рекламират, няма усещането за нова игра. Още с първото изиграно полувреме се забравят новите цветове на менютата и се улавяш, че „цъкаш“ още от същото. В крайна сметка за тези ли 3 уж нови неща, заедно с обновените състави, давам по над 100 лв на година? Да, знам, че футболът като спорт е константа и не очаквам, а и не искам да играя с патици на терена. Но EA можеха за толкова години да „пипнат“ поне малко някои от другите режими, за да освежат играта и интереса. Поне нещо да е наистина ново. Можеха да си оправят и сървърите всъщност. 

Нещото, което ме кара да се придържам към FIFA, а не прескоча на другия бряг при конкуренцията от Pro Evolution Soccer е липсата на лицензи при тях. А тази година те изгубиха поредния такъв и то какъв – Шампионска лига. Турнирът на най-добрите от Европа също попадна във FIFA. И какво от това?

Получихме ново меню с цветовете на турнира, както и карти в Ultimate Team, тематични с Шампиоска лига, но все тая. Един друг режим, в който хората прекарваха часове и часове пред екраните беше Manager Mode. Или шансът да изберат своят любим отбор и да станат негови виртуални мениджъри, развивайки го по свой вкус от един сезон в друг. Ето това е истинска футболна симулация. Да застанеш в обувките на Пеп Гуардиола или Жозе Моуриньо. Да се сблъскаш с трудностите на футболния сезон – натрупвания на мачове, умора, контузии, трансферен прозорец, но и шансът да спечелиш шампионата или дори вече добавената Шампионска лига. За жалост, от години Manager Mode не е развиван, с което интересът към него спадна, а има толкова много потенциал.

Алтернативата на конкретно такъв тип игра би бил Football Manager, но и там липсват лицензите (защото познайте кой ги държи), а и играта е само стратегия, тоест играчът не изиграва самия мач. Резултатът бива симулиран. А колко добра щеше да е FIFA, ако Manager Mode имаше повече аспекти на Football Manager?Или, ако Seasons, онлайн режимът, в който играещите използват и се надиграват с реалните лицензирани отбори, имаше повече възможности, подобно на UT. Нали за това EA инвестира милиони в лицензи? 

И да, в крайна сметка, FIFA ми е като Golf-а. Различна, но същата, с познатите си силни и слаби страни, които знаем от години и възможността да дадеш едни пари, за да я купиш и още повече пари за подобрения. И все пак повечето я харесват и търсят, защото липсват лесни за намиране добри и доказани алтернативи. Но няма лошо, напълно разбирам и каращите Golf, и играещите Ultimate Team (FIFA). Карайте, играйте, забавлявайте се, но нали знаете – с мярка! То това си важи за всичко. Аз обаче май ще съм пас тази година.