Семир Абумелих: Добре е пациентите да имат задължителна здравна застраховка

1
144
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Вторият стълб на здравното осигуряване ще гарантира на хората, че няма да плащат нищо допълнителни за лечението си. Това заяви собственикът на УМБАЛ “Дева Мария” Семир Абумелих пред радио Бургас.

”Задължителна здравна застраховка би била най-добрият вариант за пациентите. Тъй като и лекарите искат по-големи заплати, лекарствата стават по-скъпи, появяват се нови лекарства, са нужни повече средства. Тези допълнителни пари ще идват вече от втория фонд и така и потребителят, и изпълнителят, и посредникът ще са доволни”, каза той.

”Като има намесен застраховател, болниците ще бъдат проверявани тройно и четворно – хем от Здравната каса, от държавата, хем от застрахователите. Познайте как застраховател плаща, той ще дойде и ще разфасова болниците. Практически разправията няма да я прави пациентът, а застрахователят. Колкото по-точен контрол има, толкова по-плавно вървят работите, защото контролът е за неиздрядността”, поясни още Абумелих.

Това няма да доведе до демонополизация на Касата, но фактически тази дейност ще бъде поета от застрахователните компании, добави Семир Абумелих