Разбрах, че действа, като започнах да купувам по 2 опаковки боя за коса! Расте като полудяла, а дори и не бях чувала за това…

1
147
Добави коментар
slavchev
slavchev

Никотиновата киселина – ето едно бюджетно средство за красота, които можете да си купите в аптеката. 

Въпреки думата „никотин“ в състава й, лекарството няма нищо общо с цигари или тютюн, то е чиста проба витамин В3, известен също като PP. Този витамин може да ви помогне да се отървете от косопад и да ускори растежа на косата ви.

Използване на никотиновата киселина за коса

Ниацинът (както е известен препаратът у нас) е идеален за домашна маска за коса, като ефективността му може да се види само след няколко процедури. Може да добавяте ампулите към различни маски за коса, да обогатите с тях шампоана и балсама си или просто да ги използвате самостоятелно за почистване на косата, тъй като не се нуждаят от изплакване.

Особеността на този витамин е, че много бързо насища корените на косата с витамини и по този начин помага за възстановяване на структурата на косъма. Освен, че косата ви ще расте по-бързо, тя освен това и ще е по-здрава. Никотиновата киселина се абсорбира бързо в епидермиса, има положителен ефект върху кръвоносните съдове, подобрява тяхната еластичност и ги укрепва.

Голям плюс на никотиновата киселина е в нейната универсалност. 

Няма ограничения за ползването й, що се отнася до вида на косата. Какъвто и да е „изходният материал“, киселината го заздравява: мазната коса, например, ще се цапа по-бавно, като по този начин ще трябва да я миете по-рядко. Средството няма миризма, така че няма да ви е неприятно да го използвате. Не се тревожете, че никотиновата киселина не се отмива – тя не оставя след себе си никакви следи – без лепкавост, омазняване и мирис.

Самата киселина е много подобна на водата по своята консистенция. Това достъпно средство насища косата с кислород, което има положителен ефект върху външния й вид. Той помага да се спре процеса на загуба на коса, тъй като спомага за събуждането на пасивните луковици.

Единственото нещо, на което трябва да се обърне внимание:  никотиновата киселина може да доведе до алергии, така че преди използването й винаги провеждайте тест върху вътрешната страна на сгъвката на лакътя. Единствено ако след няколко часа, или още по-добре след цяло денонощие, липсват нежелани реакции, спокойно можете да приложите средството към корените на косата. Не прилагайте, ако по скалпа си имате рани или порязвания, а ако кожата ви там е чувствителна, с никотиновата киселина трябва да бъдете изключително внимателни.

Никотиновата киселина се използва основно с две цели – да се спре загубата на коса и да се ускори растежът й. 

Заслужава си да отбележим, че ако използвате лекарството правилно, то ще се справи и с двете задачи безупречно и бързо. Ако имате проблем с косопада, важно е да предприемете мерки навреме, тъй като колкото повече отлагате, толкова по-дълго време ще отнеме лечението. И в двата случая най-честият вариант на приложение на Ниацин е в чистата му форма.

След като измиете и подсушите главата и косата, вземете една ампула и я нанесете директно в корените на косата, като я разделяте на кичури за удобство. Тъй като не е необходимо да нанасяте по дължината на косата, една ампула вероятно ще ви стигне, независимо от гъстотата и дължината на косата. След като ампулата се изпразни, започнете с пръсти да правите лек масаж на корените – така ще втриете Ниацина и ще го разпределите равномерно. Това е всичко! Както вече бе споменато, не е необходимо да го отмивате.

Продължителността на лечението е  30 процедури, т.е. 30 ампули. 

Запомнете едно много важно правило – витаминът ерозира много бързо, така че трябва да отворите ампулата непосредствено преди прилагането й върху косата. Достатъчен е само един час контакт с въздуха и всички хранителни вещества изчезват на практика.

Ако след първата употреба почувствате неудобство, следващия път се опитайте да я разредите с вода или да използвате веществото като съставка в маската си за коса, тъй като тази именно реакция показва, че лекарството не е подходящо за вас в най-чистата му форма.

Маски за коса с никотинова киселина

Тъй като никотиновата киселина най-често се използва в чист вид, няма толкова маски с нейно участие, колкото бихме искали. Но ето няколко, все пак:

В съдинка смесете ампула Ниацин , 20 мл сок от алое и същото количество тинктура от прополис. Готовата смес нанесете върху корените на косата и я оставете за около час и половина. Продължителност на лечението – най-малко десет сесии.

Смесете една единица никотинова киселина, 15 мл ленено масло, 10 мл токоферил ацетат  и едно яйце. Всичко старателно разбийте и нанесете върху корените на косата. Оставете да подейства половин час, след което измийте и изплакнете с малко подкиселена вода.

1 ампула никотинова киселина смесете с 20 г масло от жожоба, същото количество мед, яйчен жълтък, 10 мл токоферил ацетат. Нанесете върху косата за един час. Нанесете шампоан и изплакнете с вода, в която предварително сте разтворили малко оцет.

Много добре този витамин се комбинира с мед, джинджифилова тинктура и отвара от билки, етерични масла и зехтин. Като помощни елементи най-добре добавете течен витамин А и Е, които имат също благоприятен ефект върху състоянието на косата.

А вие пробвали ли сте вече това средство? Споделете опита си в коментарите!