Къща с тавански етаж: предимствата на стаите под покрива

1
169
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Имайте предвид, че полезната площ на мансардния етаж във всички случаи е по-малка от площта на жилищния етаж под него. Това е така, защото площите, където покривът граничи с ниските външни стени на тавана, определено не могат да бъдат характеризирани като пълноценно жилищно пространство.

При наличие на стръмен покрив с наклон 40–45 градуса и отсъствие на тавански стени, само около 50 процента от пода на таванското пространство може да се ползва като жилищна площ. Затова най-лесният начин да се организира таванският етаж, разположен под такъв доста стръмен покрив, е като се изгради таванска стена с височина 100-110 см. Това ще позволи да се увеличи използваемата площ до 80% от общата площ на тавана. Останалите 20 на сто могат да бъдат организирани в шкафове, рафтове или за други домакински нужди.

Най-ефективно обаче може да се организира площта под специален тип мансарден покрив, който е с „начупен скат“, състоящ се от почти хоризонтална част с наклон 15–25 градуса и почти вертикална част с наклон 65–75 градуса. Таванското пространство в този случай представлява почти реален пълнофункционален втори етаж, а неговата полезна площ надхвърля 90%.