Цената на парното ще скочи с 2-9%, топлофикациите искат още

1
127
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

КЕВР обсъдиха предстоящия скок на парното и топлата вода за последните три месеца на 2018 г., като той ще бъде между два и девет процента за различните части на страната.

Според Асоциацията на топлофикационните дружества, обаче, парното и топлата вода трябва да поскъпнат с повече от планираното заради 14-процентния скок на цената на газа.

Натрупано, заедно с предишните повишения на цените, този отоплителен сезон сметките ни ще са значително по-високи – с между седем и 23%, като рекордното поскъпване е за абонатите на Бургас.

По време на обсъждането омбудсманът Мая Манолова и председателят на регулатора влязоха в спор – правилно или не е цената на парното в София да е с 20% по-скъпа спрямо 2015 г., когато газът е струвал толкова, колкото се залага и от октомври.

„Това увеличение на газа не трябва да води до увеличение на парното и топлата вода”, смята Манолова.

„В продължение на немалко години до 2015 г. хората в България плащаха т.нар. данък „соц спокойствие”, което означаваше при повишаване цената на природния газ да се задържа цената на топлинната енергия за няколко големи града в България. За сметка на това цялото население и бизнеса да плащат това чрез сметките за битова енергия”, коментира Иван Иванов от КЕВР.

Точно с колко ще поскъпне отоплението тази зима ще бъде решено окончателно в петък.