Къща за гости „Савина“ – къща за гости, красива природа, басейн

1
109
Добави коментар
high.air.quality
high.air.quality

Къща за гости „Савина“

едно хубаво място за хубави хора

Имам си една група приятели, с които обикаляме из България при очертали се поне 3 почивни дни. Стичаме се от всички краища на страната, наемаме си къща (от типа селски туризъм), пълним колите с храни, напитки, дрехи, тихи настолни игри и поемаме.

Разбира се, особено забавна част е уговарянето на поредната среща. Във Фейсбук си имаме група, където основно протичат договорките – избор на къща, изреждане на претенции, съмнения, въжделения и най-вече спомени от предишни пътувания и майтапи. След като се спрем най-после на някоя къща, следва запазване, капариране, молитви да успеем всички да дойдем в уречения ден и прочие приятни вълнения. После идва моментът с обсъждането на нужните продукти и количества. Нужно ли е да споделям изрично, че всеки път си отправяме самокритики заради прекомерните количества?! Вярвам, че не! Просто си представете какво прави по Коледа и Нова година нашего брата българинът, когато организира тези празници вкъщи. Точно така, масата се чупи и сетне се дояжда поне седмица.

В един момент групата във Фейсбук се оказа тясна за нашите души и си направихме група във вайбърите през мобилните телефони. Това не е най-удобното средство за пространни уговорки, защото, честно казано, редовно пускаме реплики, които после трудно си разчитаме (дори от авторите им, дето се очаква да знаят поне какво са искали да напишат). Хубавото е, че не правим драма от това, намираме го за още един повод за смях, а също така и за основание да се чуем по телефона като по-бърза и лесна комуникация.

Поддържаме тази традиция вече повече от 10 (десет) години. Всеки път броят на хората е различен, важното е, че всички хукваме с удоволствие и нетърпение да се срещнем отново и да прекараме няколко дни заедно в смях, игри, разходки и шетня. Тази година привидяхме като чудесна възможност дните от 21 до 24 септември. Изборът на къща беше бърз и безусловен, мога да допълня като никога досега. Единствено предложение, едно обаждане, едно капаро и къщата бе запазена за тези дни. Имахме известна несигурност дали ще успеем да я напълним, защото къщата е с капацитет 22 места, а основният състав на групата е доста под тази бройка, пък и нямаме обичай да споделяме къща с други хора. Явно ни е било писано да идем, щом се събрахме внушителна група от 13 възрастни и 8 деца на достатъчно различна възраст, за да огласят местността с гласчетата си.

Може би ще ви е интересно да ви споделя какви са причините да изберем точно тази къща.

Къща за гости „Савина“

Първата бе местоположението – в гр. Плачковци, в непосредствена близост до Трявна. В Стара планина, сред чудна гора, на тихо и спокойно място (е, да, такова беше до нашето настаняване там).

Втората причина бе добре преценената презентация на къщата в интернет – качествени снимки и кратко, но изчерпателно описание. Грабна ни външния вид на къщата за гости, стаите, общите помещения и двора на къщата – всички изглеждаха напълно оборудвани и обзаведени. Да не забравяме, че когато тръгнем на път с деца това са важни неща.

Сега ще отворя една скоба и ще споделя нещо за сравнение. В годините ни се е случвало да харесаме къща в интернет – от снимките и представянето, разбира се. Но когато се озовем на място, основният въпрос, който си задаваме е: ТОВА ЛИ Е къщата, която си избрахме и най-вече ЗАЩО. След като сега бяхме в къща с четири хладилника, например, нямам обяснение защо в някои къщи с капацитет за повече от 10 човека има само един хладилник. И то невинаги голям. На такива несъответствия между реклама и реалност сме попадали, че спокойно мога да ги нарека опашати лъжи. Тук случаят бе съвсем различен. Всяко кътче от къщата бе напълно обзаведено и оборудвано – естетски, качествено и с вкус.

Ама като казвам напълно, то е напълно – в кухнята шкафове, прибори, съдове за готвене, серзиви за хранене, чаши различни видове, печка, два хладилника, миялна машина, пералня, препарати. В трапезарията шкафове, маси и столове за 30 места, ъглова холна гарнитура, бюфет, огромен телевизор. В стаите – две или три легла, гардероби, санитарни възли, тераси, телевизори. На двора – голям навес с маси и столове, дори там имаше още 2 хладилника, мивка, газов котлон, барбекю с пещ, отделно още две маси под красиви големи чадъри, пейка-люлка с навес. Красив плочник и добре поддържана градина. За пристрастените към интернет има и Wi-Fi. Честно казано, запитах се как се поддържа такава къща за гости в този изряден вид.

Третата причина бе, че като никога нямаше прения и недоволства от нещо – всички разгледахме снимките от линка и до един си дадохме съгласието за къщата. Това беше силно впечатляващ момент лично за мен, доколкото в групата ни има зрънца, на които трудно им се угажда. Най-същественото да не забравя – описанието и снимките напълно съответстваха на реалността!

Една интересна подробност е, че къщата е строена по проект, финансиран от фонд „Земеделие“. Дали това е причината гореописаните неща да са с това качество и естетика, или друга – не знам, но определено мога да ви препоръчам при случай да посетите къща за гости – Савина.

Повече информация и снимки за къща „Савина“ може да видите тук

Не се чудете какво бихте правили там – красива природа, места за разходки бол, в близост има спортен комплекс с басейни, една освежаваща разходка до Трявна е препоръчителна. Дори задължителна.

Както ви обещахме, попаднем ли на нещо интересно, хубаво и приятно за прекарване на свободното време – ще го споделим с вас. След като не ни се тръгваше оттам, ни на деца, ни на възрастни – какво повече да кажа за това място, освен да си подберете правилните хора и правилното време, за да отидете и сами да се убедите.

 

Веселила се и заради вас, А.