1, 45 млн. лв. инвестира „Екопак България“ в нов технологичен център за преработка на отпадъци от опаковки

3
209
Добави коментар
Admin09
Admin09

„Екопак България“ инвестира 1,45 млн. лв. в изграждането на нов технологичен център. Част от него е нова инсталация за сортиране на отпадъци от пластмасови, метални и хартиени опаковки и нов образователен център за ученици в София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев и председателят на борд на директорите на “Екопак България”пуснаха заедно съоръжението. На официалното откриване присъстваха много производители, партньори и съмишленици в зелената мисия на „Екопак България“.

„Капацитетът на новата инсталация е 5 пъти по-голям от този, с който разполагахме досега. Тя може да сортира до 21 000 т. отпадъци от опаковки годишно“, съобщи Тодор Бургуджиев. Голяма част от процесите са автоматизирани, а нестандартният модерен дизайн позволява посетителите да наблюдават дейността на инсталацията отгоре, отбеляза той.

Новата линия е изградена на площадка с площ 35 декара. Инсталацията ще обработва отпадъците от разделното събиране от цветните контейнери на “Екопак България” от 6 района в София, от 130 обекта на ХОРЕКА и 310 търговски обекта. В съоръжението са инсталирани магнитни сепаратори за автоматично отделяне на желязо и алуминий. Линията се обслужва от 27 служители и работници.

Част от Технологичния център е и още един иновативен проект на Екопак – първият у нас интерактивен център за екологично образование с фокус върху знанията за опазване на околната среда и разделното събиране на отпадъци. Предназначен за подрастващи над 14 години, той е разположен върху 300 кв. м., където са обособени три специализирани зони. В прожекционната зала се представят филми, свързани с опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци от опаковки. Тук посетителите ще се запознават с историята на организирана система за събиране на отпадъци от древността до днес. Втората зона е разделена на 4 секции за четирите вида отпадъци, които се събират разделно – пластмаса, хартия, стъкло и алуминий. В нея са представени процесите на преработка и рециклиране на отпадъци, превръщането им в нови продукти или в изкуство. Предложена е и мотивираща информация за ползата от рециклирането. Третата зона е гората на зелените желания, където всеки посетител ще оставя своята зелено мисия/послание за следващите поколения.

„Този център е модел, по който може да се ориентира екологичната политика независимо дали става въпрос за семейство, община, държава или съюз. Ако успеем по този начин да изградим навици у тези, които днес са между 7 и 27 г., това е гаранция, че когато са на нашите години, няма да има нужда от подобни инициативи “, заяви министър Димов.

„Екопак България” е своеобразен корпоративен лидер, когато става въпрос за екологично образование, отбеляза от своя страна зам.министърът на науката и образованието Деница Сачева. Само през миналата година около 23 000 ученици са избрали да участват в дейности по интереси, свързани с екологично образование и здравословен начин на живот. „Екологичното образование ще се превърне в трайна държавна политика“, заяви още тя.

“Децата са нашите посланици за реализиране на зелените политики за нашия град. В този център те ще научат по най-добрия начин, че отпадъците са ценен ресурс”, подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че системата за разделно събиране на отадъци в столицата ще се разширява.