Островът в езерото Туркана, от който никой не се завръща!

1
121
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

В  езерото Туркана в Кения има загадъчен остров. Този къс земя носи името ‘Южният остров‘ или ‘Envaitenet’, което в превод от езика на местните племена означава ‘без завръщане’. Островът е само няколко километра широк и е напълно пуст. Местните не желаят да стъпят там, защото смятат, че това място е прокълнато. Разказват се безброй истории за хора, които са отишли на острова и никога не са се завърнали.

Английският изследовател Вивиан Фос провежда експедиция през далечната 1935 година с цел да изучи загадъчната земя. Двама учени от нейния екип – Мартин Шеверис и Бил Дайсън, провели първоначалните изследвания, след което трябвало да дадат сигнал на останалата част от екипа да дойдат и да ги приберат. Сигналите били дадени след смрачаване с помощта на газова лампа. Не след дълго обаче сигналите спрели.

Другите членове от екипа не обърнали внимание на това, че сигналите изчезнали. Че какво може да се случи на място необитавано от години, място, на което няма дори и животни?! За съжаление, нещастието се случило и двамата учени, Мартин и Бил, изчезнали безследно. Според докладите от експедицията не били открити дори и техните следи. След това дори прелетели няколко пъти със самолет, за да огледат обстойно целия остров, но резултатът бил същия – никакви следи от изчезналите мъже.

Друга любопитна история свързана с ‘острова, от който никой не се завръща’ е за изчезването на цяло племе. Историята разказва за племе обитавало острова, което посещавало друго такова, за да разменят улов. Когато, внезапно посещенията престанали! Племето обитаващо земите около езерото изпратило хора да проверят защо островитяните вече не идват. Когато стигнали острова, гледката ги вцепенила. На острова нямало никой, сякаш хората са се изпарили, оставяйки всичко след себе си.

Местните племена разказват за странни видения по бреговете на острова, за необичайни звуци, дори гласове. В повечето истории се споменава за гъста мъгла, която пада нощем и стои до сутринта. Но най-зловещите истории са за чуващите се викове по време на новолуние.

Снимки: guruturizma.ru

Разбира се, за легендите разказвани от местните няма доказателства, но е факт изчезването на учените от 1935 година, като и това, че на острова не отива никой и нищо освен прелитащите птици.