Без изненада: ULA оповести, че избира американския ракетен двигател на Блу Ориджин за новата си ракета Вулкан

1
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 27 Септември 2018

Посещения: 21

27 септември 2018 г. 23:10 ч. Днес компания Юнайтед лонч алайънс (на англ. ULA=United Launch Alliance) оповести официално, че новата ракета „Вулкан“ ще използва двигателите на Блу Ориджин „BE-4“ за първата си степен. Решението не изненадва абсолютно никого – то бе напълно очаквано сред космическите експерти. 

„Вулкан“ се очаква да замести ракетите от старо поколение „Делта 4“ и „Атлас 5“. Натискът на властите е особено силен относно замяната на „Атлас 5“, тъй като това е прословутата американска ракета, която използва построени в Русия двигатели на първата си степен. Американският Конгрес е поставил за задача до 2022 година САЩ да престане да използва тези двигатели и да се премине на изцяло американско производство. Тъй като се очаква „Вулкан“ да полети около 2020 година за пръв път, целта е постижима. 

Самите двигатели „BE-4“ се разработват от Блу Ориджин през последните няколко години. Очаква се освен на „Атлас 5“ двигателите да се ползват и на собствената тежкотоварна ракета на Блу Ориджин „Ню Глен“. „Ню Глен“ ще използва седем двигателя от този тип, първата й степен ще е напълно преизползваема и ще каца вертикално след полет. Ракетата „Вулкан“ на ULA пък ще използва два двигателя „BE-4“. Първата й степен няма да е преизползваема, но двигателите й ще са – след полет те ще се разкачат и ще се спускат на Земята посредством топлинен щит и парашут. 

Двигателят BE-4, изготвен от Блу Ориджин. Photo credit : Blue Origin