Дори леки физически упражнения подобряват паметта

1
121
Добави коментар
stupid
stupid

Физическото упражнение има благоприятно въздействие върху неврокогнитивната функция, включително епизодичната памет. Хората, които включват в ежедневието си малко йога или тай чи, е по-вероятно да си спомнят къде са оставили ключовете си. Учени от Калифорнийски университет, Ървайн и Японският университет в Цукуба установяват, че дори и много леките тренировки могат да увеличат връзката между части от мозъка, отговорни за паметта.

 

В проучването са участвали 36 здрави младежи. Учените са открили, че 10 минути на леко натоварване може да доведе до значителни когнитивни ползи. Използвайки магнитно-резонансни изображения с висока разделителна способност, екипът е изследвал мозъка на участниците веднага след тренировъчните сесии и забелязва по-добра свързаност между зони от мозъка, свързани с паметта.

 

Дори кратка разходка през деня може да има значителен ефект за подобряването на паметта. Тези данни имат огромна стойност за препоръчване на упражнения в напреднала възраст за забавяне на когнитивния спад.