Холандската полиция арестува седем души, заподозрени в подготовката на атентат

1
142
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Холандските власти арестува седем души, заподозрени в подготовката на мащабен терористичен атентат. Специализираната операция е проведена в градовете Арнем и Верт. Смятаният за ръководител на клетката е задържан. Става дума за 34-годишен мъж от иракски произход, съобщават от нидерландската полиция.

Разследването на предполагаемата терористична клетка започнало през април тази година. Заподозреният лидер на групировката вече има присъда за опит да се присъедини към Ислямска държава през 2017-а година. Двама от шестимата арестувани негови поддръжници също имат сходно досие.

Според събраните по случая данни, групата възнамерявала да удари голямо събитие на територията на Холандия, като използва бомби и огнестрелни оръжия Калашников AK47. Предполага се, че терористичната клетка е готвела и нападение с кола бомба. Точната цел обаче все още не е установена.

Седмината мъже, които са на възраст между 21 и 34 години, търсели да закупят оръжия, гранати, бомби и материали за сглобяването им. Освен това използвали всяка възможност, за да тренират уменията си за точна стрелба. При ареста у тях са открити пет пистолета.