Бойко Борисов ще произнесе реч пред Общото събрание на ООН

1
125
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Днес от 17 ч българско време ще бъде официалната реч на премиера Бойко Борисов пред Общото събрание на ООН.

Очаква се наред със ситуацията в Близкия Изток и необходимостта от още по-активни действия на цялата световна общност за постигане на траен мир и стабилност, българският премиер да постави като важен акцент в рамките на своето изказване пред Общото събрание на ООН извършеното в рамките на шестте месеца Българско европредседателство и ролята, която изигра страната ни за поставяне на темата Западни Балкани като приоритет на ЕС.

По-рано в централата на организацията министър-председателят проведе поредица от двустранни срещи в централата на ООН.

 „Не мога да пропусна срещите ми с президента Махмуд Абас и премиера на Палестина. Беше от интерес, защото Доналд Туск беше между Абас и Нетаняху. Близо час Абас говори и обвиняваше Израел във всички грехове. След това Доналд Туск, в типичния наш стил на Европейския съвет, настояваше за толерантност, мирно решение и всичко, което и аз многократно съм защитавал на Съветите за политически решения на конфликти, както и на този между Израел и Палестина. Веднага след него Нетаняху извади картите с обвинения за хранилища, за оръжия, това, което неговите служби са донесли… И в този триъгълник, по тяхно желание, разбира се и заради това, което толкова много сме работили заедно, направихме тези срещи и с Абас, и с премиера на Палестина. Мисля, че до края на октомври той ще дойде в България“, заяви Борисов.

По-късно премиерът Борисов и водената от него българска делегация ще имат официална среща и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, а след това Бойко Борисов ще разговаря и с американския държавен секретар Майкъл Помпео.