Успех: Норвегия изстреля в космоса своята първа космическа ракета!

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 28 Септември 2018

Посещения: 18

Снимка от изстрелването на 27-ми септември. Photo credit : Nammo

28 септември 2018 г. 16:50 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 27-ми септември, Норвегия за пръв път изпрати в космоса своя собствена космическа ракета. Ракетата „Нуклеус“ е замислена, изготвена и произведена изцяло в Норвегия. Изстрелването бе проведено от космодрума Андоя. 

Целта на мисията бе да се надхвърли 100-километрова височина – международно признатата граница между атмосферата и космическото пространство. Тази цел бе постигната – в рамките на по-малко от 3 минути „Нуклеус“ достигна цели 107 километра, след което падна в Атлантическия океан.

Любопитното при „Нуклеус“ е, че тази ракета използва хибриден двигател, който работи както с твърдо гориво от материал, производен на каучука, така и с водороден пероксид в ролята на окислител. Тези субстанции са безопасни за работа, няма риск от експлозия и освен това при горенето се получават вода и въглероден диоксид, което прави ракетата екологично чиста и безвредна за околната среда.

Никога досега хибриден двигател не е бил използван на космическа ракета в рамките на цялата история на европейската космонавтика. Но сега, благодарение на тези нови разработки, космическото бъдеще на Стария континент изглежда не просто по-оптимистично, но и по-зелено. 

За повече информация: ЕКА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/