Към Земята лети „Кометата на смъртта“

1
151
Добави коментар
slavchev
slavchev

„Комета на смъртта“ наближава Земята, предупреждават астрономите. Страшното си име космическият обект е получил заради външния вид – на снимки от космоса неговата хълмиста повърхност напомня на череп.

Учените изчислиха, че астероидът ще се приближи до нашата планета на 11 ноември. Тя ще се мине на близо, но все пак безопасно разстояние – около 38 милиона километра, съобщава Mother Nature Network.

Интересното е, че това е второто „посещение“ на космическия гост. През 2015 г. „черепът“ летеше много по-близо до Земята – само 486 хиляди километра. Това се случи на 31 октомври – денят, в който се празнува Хелоуин в западните държави.

Ширината на астероида е около 600 метра. Изследванията показват, че „черепът“ отразява около 6% от входящата слънчева светлина. Това е повече от типичните комети (3-5%).

Според астрономи обектът някога навярно е бил комета, но напълно е изгубил своята газообразна опашка. Следващият път астероидът ще се доближи до Земята едва през 2088 г., но ще мине на разстояние повече от осем милиона километра.

Източник: БЛИЦ