91,48% от македонците казаха „Да“ на новото име и членството на страната в ЕС и НАТО

1
138
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

661 393 души участваха в провелия се в неделя национален референдум в Македония. Властта потърси мнението на гражданите във връзка с промяната на името на страната и кандидатстването за членство в ЕС и НАТО.

Избирателната активност остана сравнително ниска. Едва 36,87% от имащите право на глас 1,8 млн. македонци отидоха до урните. Техният глас обаче се оказа категоричен, показват данните от македонската избирателна комисия.

При малко 98,61% обработени протоколи, гласовете “за” представляват 91,48% от всички. Това са 605 016 гласа в полза на реформите. 5,64% са гласовете “против”, а останалите 2,88% от бюлетините са невалидни.

Припомняме Ви, че Скопие и Атина стигнаха до споразумение относно името на западната ни съседка. Тя ще се нарича Република Северна Македония, добавяйки географското определение към името си, за да отличи историческата от геополитическата дестинация. Това е едно от условията на Гърция, за да даде съседната страна съгласието си за членството на Македония в ЕС.

Името “Македония” бе избрано през 1991 година, когато страната придобива независимост от Югославия. Още тогава обаче Гърция се противопостави на избора, коментирайки, че това погрешно асоциира републиката с историческото понятие за Македония – което представлява регион от Гърция.