Тримата братя и… рекордната пратка хероин. Кой стои зад аферата?

1
166
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

В края на миналата седмица на ГКПП Капитан Андреево бе заловена рекордна пратка от 712 кг хероин. Трима братя от Иран са замесени в аферата, а вчера в съда в Хасково бяха решени мерките за неотклонение на двамата шофьори от Иран – Вахид Хашеми на 31 г. и Мохамадали Пур на 45 г.

Те бяха задържани съответно на 27 и 28 септември, след като в тировете им бяха открити общо 712.5 кг. хероин, пише „Монитор“. На митницата първо е пристигнал камиона на Вахид Хашеми. Рентгенът на ГКПП Капитан Андреево не е успяла да засече наркотика, но сигнализирал за кухина в товара. Това накарало митничарите да отклонят камиона, който и без това бил с много рисков маршрут за пълна проверка. При ръчното разтоварване и разделянето на плоскостите от гиспокартон в товара са открити 347,2 кг дрога.

Двата камиона се шофират от двама братя. Във фургона на тира с водач Мохамадали Пур е открито по-голямото количество от задържаната дрога – 365,3 кг хероин.

В камиона на брат му не е открита никаква забранена стока и той е разпитван само като свидетел, без да бъде арестуван.

Оказва се, че третият брат на Мохамадали Пур е един от хората, отговорни за товаренето на трите камиона в завода за гипсокартон в Ирак.

Тово според прокурора от окръжната прокуратура в Хасково Павел Жеков е неоспоримо доказателство, че тримата са били в престъпна група, която преди това е замислила прехвърлянето на хероина през десетина държавни граници. Освен това според разследващите двамата задържани са били под контрол и наблюдение, както и са получавали помощ от съучастници на територията както на Иран, така и на Турция.

„Никога не бих се позволил подобно престъпление, аз съм международен шофьор от години и винаги съм се възмущавал от колегите, които участват в наркотрафик“,  каза пред съда Мохамадали Пур. Другият шофьор Вахид Хашеми сащо отрече, да е знаел нещо за хероина в товара. Двамата поискаха да бъдат пуснати под парична гаранция.

„В цялата схема нещо се е объркало по пътя. По план е трябвало първо да мине камионът, в който няма хероин и ако не бъде проверен, тогава да минат другите два камиона. Какво обаче е довело да нарушение в плана все още се установява“, казаха близки до разследването. Според тях, организаторите на пратката са проявили изключителна изобретателност и находчивост при укриването на дрогата. Точно заради това е почти изключено да поверят незаконен товар за десетки милиона евро на случайни хора, които не знаят какво карат.

Съдът реши да остави за постоянно в ареста двамата шофьори. Те са обвинени в международен наркотрафик в особено големи размери и ги заплашва наказание от 15 до 20 години затвор, ако бъдат признати за виновни.

 

https://www.dnes.bg/temida/2018/10/02/trimata-bratia-i-rekordnata-pratka-heroin-koi-stoi-zad-aferata.389339,image2#photo