Борис Гончаров в “Денят започва” по БНТ: Личният п

1
145
Добави коментар
AMATAS
AMATAS

Борис Гончаров, главен стратег по киберсигурност от екипа на AMATAS, гостува в сутрешния блок на БНТ “Денят започва” в понеделник, за да коментира атаката срещу над 50 милиона потребители във Facebook. Той подчерта, че по характер инцидентът е уникален заради изключително широкия си обхват, и поради тази причина получава толкова голям отзвук в световен мащаб.

Според експерта значимостта на случилото се е голяма, защото личният профил в социалната мрежа е ценен ресурс за всеки потребител. Именно личните данни зад него могат да бъдат използвани за манипулация от всякакъв род, но тази опасност е в повечето случаи подценявана.

„Хората много често забравят, че дигиталното Аз представлява много ценен ресурс, който има огромно значение в интернет“, споделя Гончаров

Този ресурс може да бъде използван по хиляди начини, тъй като Facebook и другите онлайн гиганти са свързани. Съдържанието на нашия профил не са само снимките, които качваме, а цялостната информация, съхранявана и екстраполирана от дейността ни с него.

Тъй като атаката може да остане незабелязана от потребителя, Гончаров препоръча да се прегледа хронологията на събитията за логване от различни устройства. Ако има нещо необичайно, да се докладва на отдела за сигурността на Facebook. От там никога не биха поискали име и парола на имейл, това по-скоро е възползване от създалата се ситуация, коментира Гончаров.

„Потребителите трябва да следят бюлетина на Facebook, който редовно се обновява и дава информация за това какво трябва и не трябва да се прави“, препоръчва експертът

Засега се знае каква е атаката, от къде е тръгнала, но не и колко време е продължила и колко потребители в крайна сметка са засегнати. Ефектът е каскаден, тъй като профилите са често свързани с други сайтове.По отношение на сигурността на децата в мрежата Гончаров посъветва родителите да станат част от дигиталния им живот. Според него те трябва да създават профилите на децата си, а не да оставят това на други лица.

Видео с гостуването на Борис Гончаров можете да гледате тук: