Макрон прие оставката на френския вътрешен министър

1
150
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Френският президент Еманюел Макрон прие оставката на Жерар Коломб. Това е поредният опит на вътрешния министър да напусне поста, като предходната оставка не бе приета, предава “France24”.

Според официалното изявление на Елисейския дворец, до назначаването на нов вътрешен министър, функциите му ще бъдат изпълнявани от премиера.

Неотдавна Коломб коментира, че възнамерява да се кандидатира за стария си пост на кмет на Лион – длъжност, която той изпълняваше 16 години преди навлизането му в държавната власт. Първоначалният му план бе да остане на поста си до евроизборите през май догодина.

Политическите критици обаче упражниха натиск, обвинявайки го в неглижиране на текущата му работа в полза на предизборната му кампания.

Една от основните предпоставки за рокадата на един от най-важните постове в държавата бе инцидента, при който охранител от екипа на президента бе заснет да напада физически протестиращи.

Случаят се отрази на работните взаимоотношения между Макрон и Коломб, който обвини екипа на президента в опит да потули случая.