СпейсЕкс: Отказахме на правителството да ни плати за разработката на Фолкън Хеви, сами си я направихме и изстреляхме!

1
115
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 03 Октомври 2018

Посещения: 29

3 октомври 2018 г. 20:30 ч. Шокиращо признание направи днес Ханс Конигсмен, който е вицепрезидент на СпейсЕкс по въпросите за сигурността. Конигсмен разговаряше пред публика на Международния астронавтически конгрес в Германия. 

Представителят на СпейсЕкс оповести, че с компанията са се свързали представители на правителствена агенция (без да съобщава името й). Тя предложила да помогне финансово за направата на свръхтежката ракета „Фолкън Хеви“, но на цената на това да вземе решенията как да се строи. Според Конигсмен отговорът на СпейсЕкс бил твърд: „Ние казахме: НЕ! Искаме сами да я построим. Ако искате, ще я купите, когато тя е готова и ние ще ви таксуваме за услугата“. От СпейсЕкс са категорични, че за компанията е най-добре ако не приемат правителствени подаяния. 

„По-добре да не се опитваш да вземеш пари от правителството, иначе правителството ще ти каже какво да построиш и как да го направиш“, казва Конигсмен. 

Вероятно това показва разочарованието на СпейсЕкс от работата с НАСА през последните години. Частната компания пое поръчка от агенцията да разработи пилотиран космически кораб „Крю Драгън“ и наистина НАСА даде милиарди за създаването му, но агенцията постоянно си запазваше правото да казва „не“ за едно или друго решение на СпейсЕкс по отношение на дизайна. Всичко това добави години отлагания и като следствие: днес американските астронавти нямат достъп до „Международната космическа станция“, освен като пътници на борда на руските кораби „Союз“. 

Можем само да спекулираме, че това е основната причина, поради която СпейсЕкс изостави „Крю Драгън“ за полети до Луната и Марс. Напомням на читателите, че едно от настояванията на НАСА бе „Крю Драгън“ да се връща на Земята само с парашути, без ракетни двигатели. Последното обаче би било задължително условие, за да може „Крю Драгън“ да се ползва и за междупланетни кацания. Нямаше отърване и частната компания клекна. Сега СпейсЕкс работи по нова ракета и нов космически кораб „Биг Фолкън“, които ще се ползват за мисии до Луната и Марс, а за разработката им компанията всячески ще се старае да избегне правителствените намеси. „Крю Драгън“, който днес е в окастрен вариант, далеч от първоначалния замисъл на СпейсЕкс, ще се ползва само за транспорт на екипаж до околоземна орбита. 

Вижте целия запис от изказването на Ханс Конигсмен тук (Youtube връзка)

Снимка от успешното изстрелване на „Фолкън Хеви“ на 6-ти февруари. Photo credit : SpaceX