Автоматичната междупланетна станция на НАСА Паркър успешно облетя Венера

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 04 Октомври 2018

Посещения: 18

На илюстрацията: космическата сонда „Паркър“ доближава Слънцето. Image credit : JHUAPL

4 октомври 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. По-малко от два месеца след изстрелването си, автоматичната междупланетна станция на НАСА „Паркър“ профуча край Венера, за да намали скоростта си спрямо Слънцето и да сниши перихелия до 0.17 астрономически единици! Това се случи вчера, като в момента на най-голямото сближение разстоянието между „Паркър“ и Венера бе 2 400 километра. 

Още шест сближавания с Венера са планирани през следващите няколко години. По време на венерианските сближавания екипът на мисията не събира научни данни от планетата, а само променя скоростта си посредством гравитационно асистиране. 

Напомням на читателите, че „Паркър“ бе изстреляна на 12-ти август с помощта на тежкотоварната ракета „Делта 4 Хеви“ – една от най-мощните ракети в световен мащаб, отстъпваща по товароподемност единствено на „Фолкън Хеви“. Ако всичко мине наред, през 2024 година „Паркър“ ще се позиционира на около 6 милиона километра „повърхността“ на Слънцето. Макар че 6 милиона километра изглеждат на пръв поглед да са много голямо разстояние, когато говорим за Слънцето, това е изключително близо – за сравнение най-близко разположената до Слънцето планета Меркурий обикаля на разстояние между 46 и 70 милиона километра от него. Никога досега космически апарат не се е сближавал толкова много с нашата звезда. Паркър е истинска изследователска мисия и като такава се очертава да повдигне много повече нови въпроси, отколкото да даде отговори на вече зададени въпроси. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/