Ще се радва ли крипто пазарът на нови скокове до края на 2018 година

1
195
Добави коментар
cryptomaniabg
cryptomaniabg

История през годините

Исторически през последните девет години Bitcoin (БТК) имаше четири основни корекции, които доведоха до спадове с повече от 80% от стойността му. Корекцията на крипто пазара през 2018г. доведе до 69-процентов спад в цената на Bitcoin, като някои други криптовалути като Binance Coin (BNB) и EOS записаха по-малки загуби и задържаха цените си по-стабилни.

През август 2010 г., август 2011 г., януари 2014 г. и януари 2018 г. Биткойн демонстрира 70-80% загуби спрямо щатския долар. Както на всички ни е ясно след всеки голям връх следва ново дъно в цената. Дали ще говорим за криптовалути, или други активи от FOREX търговията няма значение. Единствената разлика тук е във волатилността.

Друг важен извод е ,че за да има спечелили трябва да има и загубили и не винаги всичко зависи от нас самите. Важното тук е, че вече доста месеци наблюдаваме как пазара бива изчистван от хората, които нямат достатъчно вяра в Биткойн и криптовалутите като цяло.

Според изследователите на Chainalysis,

крипто пазарът се е развил през последните девет месеца. Въпреки силния спад в общата пазарна капитализация, по-голямата част от инвеститорите се придържаха към инвестициите си, като намалиха до минимум промените в позициите си, дори и в период на несигурност и изключителна колебливост.

Пазарът изглежда се е прекалибрирал след влизането на толкова много нови участници с различни вярвания и очаквания от тези, които са държали Bitcoin преди 2017 г. Нито дългосрочните инвеститори, нито новите спекуланти са променили позицията си това лято. Това предполага, че пазарът ще направи сериозен ход, за добро или за лошо, само в отговор на фундаментална промяна.

През последните два месеца Bitcoin остана стабилен в диапазона от $ 6,300 до $ 6,800, рядко пробивайки нивото на съпротива от $ 6,800, докато други криптовалути като Ripple и Ethereum демонстрираха висока волатилност.

Експертите, включително главният изпълнителен директор на ShapeShift, милиардерът инвеститор Майк Новогръц, легендата Бен Хоровиц и главният технологичен директор на Coinbase смятат, че крипто пазарът ще се възстанови през следващите месеци.

Влизане на институционални инвеститори

През 2017 г., особено след като пазарът на крипто достигна върхово ниво от 800 млрд. долара, разговорите около потенциалния вход на институционалните инвеститори се засилиха. Въпреки това голямото рали на крипто пазара в края на миналата година беше съвсем ясно предизвикано от нова вълна на интерес, демонстрирана от търговците на дребно и индивидуалните инвеститори в световен мащаб.

В региони като Южна Корея и Япония интересът и търсенето към криптовалутите се увеличиха драстично.

Дори ако институциите бяха проявили интерес към инвестиране в този пазар, липсата на изградена инфраструктура и липсващите законодателни норми попречиха на институциите да се ангажират с този клас активи.

Мнението на няколко от най-добрите анализатори в този пазар е ,че ако Bitcoin надхвърли основните нива на съпротива от $ 8,800 и $ 10,000, след три до шест месеца институциите ще започнат да разпределят своя капитал на пазара и новото рали ще започне.

Повишаване на активността на разработчиците

Бен Хоровиц, съосновател на Андреесен Хоровиц, фирма за рисков капитал, смятана за една от най-успешните инвестиционни компании, насочени към технологиите, заяви, че дейността на предприемачите в сектора на блокчейн е резонирано подобна на тази в интернет през 1990г.

Хоровиц обясни, че не е виждал такова високо ниво на активност на разработчици в една индустрия.

“Мисля, че вероятно има по-голяма активност на разработчиците в крипто индустрията, отколкото във всичко ново на пазара, което сме виждали до момента.”Бен Хоровиц, съосновател на Андреесен Хоровиц

В проучване, публикувано през 2017 г., JP Vergne, професор в Ivey Business School, разкрива, че разработческата дейност е най-точният индикатор за тенденциите в бъдещето на крипто валутите.

Въз основа на тенденцията на пазара от 2011 г. насам, способността му да се възстанови до нови висоти след значителната корекция е много вероятна. Предвид високата активност на разработчиците около големите блокчейн мрежи пазарът на крипто валути може да се възстанови до края на годината, както предвиждат много експерти.

А какво е вашето мнение? Ще видим ли нови върхове и ще станем ли свидетели на вливането на свежи капиталови средства от големите институционни инвеститори? Споделете мнението си в коментарите под статията.