Какво е анасон и какви са полезните му свойства?

1
207
Добави коментар
biomall
biomall

Анасон – едно чудодейно растение

Анасон е най-популярното и ефективно средство. Лечебните му свойства са известни от древни времена (това е древен и уникален плод). Основата на състава на анасон е етерично масло, което се използва при заболявания на дихателните пътища. Семената на анасон също са много ценни, тъй като са отлично вспомагателно средство срещу много болести. Най-често семената на анасона се използват сварени на чай, като за това трябва да се стрие 1 лъжичка семена и да се залее с гореща вода. Тази отвара е полезна за общото поддържане на имунитета.

Растението анасон

Анасон е едногодишен храст, чиито стъбла достигат 50 см. на върха им има нежни светли цветове, това е медоносно растение, ароматът му привлича пчелите. Плодовете на анасон са със силен аромат. Може да се отглежда в домашни условия.

Какво е анасонът и какъв вкус има той?

Анасон е уникално средство, то съдържа много полезни вещества, благодарение на които се е прославил в народната медицина. Вкусът му сладко-тръпчив, широко разпространен е в областта на кулинарията като подправка, той е не само полезен, но и много вкусен, добавя на ястието интересни нотки, които го правят изумително.

Разликата между обикновения и звездовидния анасон

Сравнението между тези два вида анасон започва с това, че те имат сходни свойства, но действат коренно различно един от друг. Спектърът на полезните им свойства е насочен към лечението на дихателните пътища и възпалителните процеси, но повече сред народа се използва обикновеният анасон. Двата вида също така и растат по различен начин – звездовидният е дърво, расте като ябълката, постоянно носи плодове.

Лечебните свойства на анасон и неговите противопоказания

Целебните качества на анасон включват следните функции:

Противовъзпалителна; Температуропонижаваща; Отхрачваща; Слабителна; Антисептична; Обезболяваща; Спазмолитична; Седативна.

Анасон има обаче и противопоказания, които трябва да се имат предвид, преди да започнете да го използвате. Той е противопоказен при бременност, хронични заболявания на храносмилателния тракт, кожни проблеми. Необходимо е да се изучат грамотно рецептите и да се спазва дозировката, в противен случай тази билка може да предизвика алергични реакции.

Полезни свойства на обикновения анасон

Анасон помага при много болести, областта, в която се използва, е много обширна. Използват го при колити, гастрит и други проблеми със стомашно-чревния тракт, заболявания на дихателните органи и вирусни простудни заболявания. Също така може да се използва при киселини и бъбречни заболявания. Използва се широко, стоматологията също влиза в този списък – лошият дъх изчезва, ако се жабуркате с отвара от анасон.

Семената на анасон

Най-важната част от анасона са неговите семена, наричани и плодове. Те много приличат на семената на копъра, само че са по-големи и по-обемни. Семената на това растение съдържат около 25% мастно масло и около 6% етерично масло. Основната част на етеричното масло е съставена от анетол, а също има и анасонов алдехид, анасонов кетон и анасонова киселина. Маслото е с приятен аромат и сладък вкус.

Масло от анасон

Анасоновото масло е силно действащо вещество, затова има и редица противопоказания. То е с широк спектър на лечебно въздействие. На първо място, това е ефективно средство срещу простуди. Освен това етеричното масло подобрява работата на храносмилателния тракт. Намалява и симптомите на гаденето и повръщането. Маслото оказва противовъзпалително действие върху бъбреците, действа като диуретичен препарат.

Как се използва анасон?

Областта на използване на анасон е много голяма. Използват го в различни видове. Тинктурата от всяко масло е с голяма концентрация, затова най-често анасон се използва под формата на чай. Растението е много популярно и в козметиката. Анасоновото масло изглажда бръчките и подобрява състоянието на дермата.

Тинктура от анасон

Рецептата за анасонова тинктура е много лесна, трябват Ви:

1 ч. л. анасон 1 ч. л. кимион 2 звездички звездовиден анасон Половин литър водка или ракия 1 ч. л. захар.

Всичко се смесва и се оставя за две седмици да престои. Тази тинктура поддържа общия имунитет и оказва благоприятно влияние върху целия организъм. Лекарственият ликьор има приятен вкус.

Чай с анасон за кърмещите майки

Знаем, че приемът на тази напитка увеличава млякото на кърмещите жени. В чая може да се добавят билки като лайка, мента и други. Чаят се пие всеки ден. За децата е безопасен и много полезен.

Използване на анасоновите семена

Най-често семената се използват като подправка, която може да се добави към рибата, салатата, месото и дори напитките. Лечебните семена се мелят на прах и се добавят по вкус във всякакви ястия. В народната медицина семената се използват като отхрачващо и дезинфекциращо средство. При стомашни и чревни колити намаляват болката.

Етерично анасоново масло

Билката анасон се слави с това, че има в състава си етерично масло. То може да се използва във всички сфери: в медицината, в козметиката, в кулинарията. Маслото има изключително полезни свойства, уникални по действие.

Анасон при бременност и кърмене

В периода на бременност тази билка не се препоръчва, тъй като може да окаже негативно влияние върху състоянието на плода. Но в периода на кърмене много майки харесват това средство, защото чаят от анасон увеличава кърмата им. Рецептата е много лесна: заливате 2 с. л. анасон с гореща вода, държите 15 минутки и пиете чая топъл.