Древният град Налут – едно от най-старите хранилища за зърно

1
133
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Налут или както още го наричат местните бербери Лалут, е едно от най-интересните селища в планината Нафуса в земите на днешна Либия. Намира се на 270 километра югоизточно от столицата Триполи и приблизително 600 метра надморска височина. Това е последното селище преди да се навлезе в пустинния оазис Гадамеш.

Снимка: www.temehu.com

Налут, разположен само на 60 километра от границата с Тунис, е изиграл важна роля по времето, когато търговията с каравани била в своя пик. Едни от най-красивите и причудливи сгради и монументи на берберите още могат да се видят в Налут, което от своя страна привлича множество туристи всяка година.

Снимка: www.temehu.com

Снимка: www.temehu.com

Днешният град Налут е обграден от руините на древни селища, повечето от които все още не са разкопани и изследвани. В района има множество пещери, естествени извори и впечатляващи структури, включително ‘Стария замък на Налут‘ (хранилище за зърно), Цеенан и Талтайен. Самият град се отличава с уникална подредба на сградите и архитектура, както и с изключително тесните си улици.

Снимка: www.temehu.com

Едно от най-впечатляващите неща тук е уникалното по рода си древно хранилище за зърно, с подсилени стени и над 400 помещения. Археолозите са на мнение, че хранилището било използвано не само за зърно, а и за масло и друга продукция, като по време на конфликт е играело ролята на сейф за продукцията на местните. Вярва се, че сградата е имала важна роля и в развитието на търговията в града.

Зърненото хранилище ‘Старият замък на Налут’
Снимка: www.ancient-origins.net

Снимка: www.temehu.com

Така нареченият ‘Стар замък на Налут‘ е разположен близо до стръмен хълм, заобиколен от останки на древно селце. Учените вярват, че зърненото хранилище е издигнато някъде около 1200 година от Новата ера, докато местните твърдят, че е най-малко на 2000 години. Може би едни по задълбочени археологически изследвания ще разкрият действителната възраст на хранилището.

Снимка: www.temehu.com

Според някои археолози Либия е едно малкото места по света, където има изключително голям брой древни монументи и в същото време са проведени много малко изследвания. Например, от 1960 година досега е съобщено само 5 пъти за откриването на останки от динозаври по тези земи. Едно от последните такива открития е направено точно от региона на Налут.

Фосил на динозавър, открит в региона на Налут
Снимка: www.temehu.com

От 1976 година до днес в града се провежда фестивал, който привлича хиляди хора от цял свят. Той е организиран с цел да съживи и съхрани местната култура на берберите, традиции и изкуство, които са част от Либийското национално наследство.