Изправени сме пред срив на чуждите инвестиции според шефа на БСК

1
162
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Изправени сме пред срив на чуждите инвестиции. Това заяви пред bTV председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев.

„Аджибадем“ напуска страната, „Метро“ също преразглежда позициите си в България. Имаме едно „знаме“, с което привличаме – това е плоският, както и образована и квалифицирана работна ръка и ниските възнаграждения. Това обаче вече не е вярно. Възнагражденията в България порастват, и то значително. Работната ръка също не е толкова квалифицирана“, коментира Радев.

По думите на шефа на БСК дефицитът на работещи в българската икономика се изчислява между 120 000 и 150 000 души. За това е необходим внос на работници – от българската диаспора, филипинци или виетнамци.

При всички случаи можем да бъдем успешни на пазари, които възнагражденията са по-ниски отколкото в България, тълкува Радев.

Той коментира законовите промени, предвиждащи внедряването на тайни агенти от ДАНС в частни фирми и институции, които да следят за нередности и злоупотреби.

„Ще се внедряват агенти на ДАНС в стопанските структури – тези които са предприемачи, ще спрат да назначават нови хора, защото ще мислят че са агенти“, възмути се Радев.