Училища се отказват от програмата за безплатните плод и мляко

1
141
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Училища се отказват от програмата за безплатен плод и мляко, които държавата осигурява. Според директорите програмите вместо да подпомагат здравословното хранене, по-скоро пречат и усложняват логистичната дейност в учебните заведения.

Причината за недоволството са въведените от Министерството на земеделието и храните промени в наредбите за избор на доставчици на храна и самият начин на снабдяване. Всяко училище вече ще има право само да обяви обществена поръчка или да разчита за това на институциите. Новите критерии обаче притесняват някои от директорите и част от тях заподозряха обслужване на определени интереси чрез програмата за безплатна закуска.

Пред Нова тв директорите на столичните 119-о и 144-то училища споделиха, че има много въпросителни пред реализирането на иначе добрите намерения за по-здравословно хранен на децата. Ръководителите на училищата се опасяват, че няма да имат подходящи помещения за съхранение на плодове и мляко. Освен това, проблем е кой ще раздава закуските на учениците.

„С тази наредба, която променяха лятото поне три пъти, аз мисля, че създадоха възможност за лобистки фирми, които да печелят. Условията, които са поставили, могат да изпълнят една до две фирми в България. Тези две фирми, ако влязат във всички училища, как ще си свършат работата и как ще успеят да предадат на децата млякото, защото за да раздават мляко, трябва да имат помещения? В кое помещение в училище ще съхраняваме мляко, да речем на температура 4 градуса? В кое помещение ще се съхраняват плодове и кой ще ги раздава на 620 деца при условие, че няма място за това? Досега в самия ученически стол се раздаваха безплатните закуски, млякото и плодовете“, коментира Величка Николова, директор на 144 средно училище „Народни будители“.

Един от вариантите за разрешаване на казуса е доставчикът да се договори с фирмата, която  стопанисва съответния ученически стол. Така безплатните продукти ще могат да се държат в мястото за хранене и да се раздават от неговия персонал.