Жителите на пет пловдивски села протестираха срещу кариерите край село Белащица

2
131
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Жителите на няколко пловдивски села – Белащица, Брани поле, Гълъбово, Брестник и Марково, разположени в полите на Родопите, излязоха на протест срещу добива на инертни материали от кариерите край село Белащица.

С плакати „Нова концесия в Белащица и региона е сигурен път към екокатастрофа“, „СТОП на старите и НЕ на новите кариери!“, „Не на концесиите в Белащица! Природата и здравето са приоритет номер 1“, те изминаха пеша разстоянието от центъра на Белащица до кръстовището на Околовръстния път с Кукленско шосе, където блокираха за кратко движението по двата пътя.

От вчера имаме информация, че ще бъде организира среща на територията на кариерите на 12 октомври, каза за БТА Надежда Топурова, член на ИК на протестиращите. Тя допълни, че се очакват да присъстват представители на няколко министерства. По думите на Топурова целта на срещата е на място да се види сериозността на проблема и да се набележат мерки за решаването му. Протестиращите настояват всички засегнати в случая ведомства да видят сериозността на проблема и заедно да набележат мерки за решаването.

Собственикът на фирма ПИНК Илиян Филипов заяви пред всички протестиращи, че още в понеделник ще оттегли инвестиционното си намерение за разкриване на нова кариера в района на Белащица.