Гавра с болните: Лекари изнасяли лекарства за онкоболни, вливали им други разтвори (ВИДЕО)

1
85
Добави коментар
slavchev
slavchev

Прокуратурата поиска постоянен арест за шестима от общо седемте задържани при акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград срещу престъпната схема с онколекарства.

За един от заподозрените държавното обвинение настоява да остане под домашен арест. В петък двама лекари и още петима души бяха арестувани по подозрение за незаконна търговия с лекарства за онкоболни пациенти. Единият от задържаните е управителят на столичната хематология “Йоан Павел”, съобщи NOVA. Арестуван е и фармацевт от онкодиспансера “Свети Мина” в Благоевград.

Белезници щракнаха на ръцете и на ръководителя на престъпната група.

За него се знае, че не е лекар и е намирал посредниците, които да осъществяват връзка с медицинските работници в тези лечебни заведения. Според прокуратурата лекарства за онкоболни, закупени от Здравната каса, са излизали от двете болници и чрез износител са стигали най-вероятно до страни от Европейския съюз. Там били продавани законно на много по-високи цени. Другата схема била да се подменят медикаментите, преди да бъдат вливани на пациентите. Смяната ставала чрез уговорки и сериозни парични възнаграждения за “услугите”. Предстои да се анализира съдържанието и химичният състав на подменяните лекарства.

От онкодиспансера в Пловдив опровергаха информацията, че са били сред проверяваните лечебни заведения.