Aтракционен влак тръгна от Централна гара за 130 години БДЖ

2
117
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Aтракционен влак тръгна от Централна гара по повод 130 години от създаването на БДЖ, съобщава БГНЕС.

Този уикенд БДЖ организира атракционни пътувания по различни маршрути в страната за любителите на железопътния транспорт и ретро подвижния състав.

Пътуванията са част от инициативите на националния железопътен превозвач по повод отбелязването на годишнината.

Атракционните влакове са теглени от парни локомотиви и представят част от историческото наследство на БДЖ. В съставите им са и вагони от царската композиция „Корона експрес“, включително вагонът на царица Йоана, както и правителственият влак от 80-те години „Витоша експрес“.

Вагонът на царица Йоана е произведен през 1938 г. в Германия, част от композицията, закупена за семейството на цар Борис III. В този влак има един вагон-ресторант от по-новата им правителствена композиция. Там е пътувало комунистическото правителство до 1989 година.

Има и три пътнически вагона за гостите на влака. Влакът вчера по маршрута София-Мездра-Плевен-Мездра-София, както и този днес по маршрут София-Септември-Пловдив-Карлово-София са теглени от парен локомотив № 05.01.

Атракционните композиции по маршрут Горна Оряховица-Шумен-Варна в съботния ден и Варна-Карнобат-Стара Загора-Горна Оряховица в неделния са теглени от парен локомотив № 16.27, а в съставите им пътуват личният вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес“ и най-големият салонен вагон от царския влак. Всеки от тези влакове е съставен и от вагона за настаняване на пътниците. Всички имат възможност да разгледат специално прикачените вагони.