8-годишно момиче намира в езеро меч на 1500 години!

2
142
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

В началото на лятото на 2018 година, докато 8-годишната Сага Ванечек си играела край бреговете на езерото Видостерн, Южна Швеция едва ли е подозирала, че много скоро името ѝ ще бъде свързвано с невероятно откритие! Това, което тя намира първоначално определя като пръчка. Но вглеждайки се по-внимателно забелязва, че ‘пръчката’ има дръжка и въпреки ръждата все още личал острият ѝ връх и детето бързо разбира, че това е меч.

Сага Ванечек и мечът на 1500 годиниСнимка: www.thelocal.se

Макар че малката Сага намира меча още в началото на лятото, новината за него бива оповестена едва в началото на месец октомври. Причината, поради която откритието се е криело в тайна била, че експертите са искали да имат няколко месеца на разположение, в които да претърсят района и за други подобни артефакти преди общественият интерес да се насочи към езерото Видостерн. За техен огромен късмет търсенето им дало резултат, защото те намерили брошка, датирана също от времето на меча, както и монета от 18-ти век. Едно от предположенията е, че в миналото на това място са се извършвали жертвоприношения.

Но да се върнем на меча. Известно е, че той е с дължина от 84 сантиметра, а ножницата към него е изработена от кожа и дърво. Откритието е уникално по рода ти, тъй като досега не е намирано нищо подобно на целия Скандинавски полуостров!

Снимка: www.thelocal.se

Как се стига до откриването му?

В резултат на продължителна суша, през лятото на 2018 година, нивото на водата в езерото край къщата на семейство Ванечек спада. Поради тази причина бащата на Сага поставя шамандура, с която да предупреждава преминаващите лодки за опасно плитките води на езерото. Но сушата била толкова голяма, че в един момент шамандурата се оказала почти на брега.

‘Помолих Сага да ми донесе шамандурата, но като всяко дете тя се заигра във водата и не след дълго е попаднала на меча’ – споделя Анди Ванечек, баща на момичето.

‘Играех си край езерото, когато намерих някаква странна пръчка. Точно преди да я върна обратно във водата забелязах, че има дръжка, а другият ѝ край бе остър и цялата беше в ръжда. Вдигнах я във въздуха и извиках на татко, че съм намерила меч’ – споделя Сага.

езерото ВидостернСнимка: cdn.newsapi.com.au

Семейството не губи време и незабавно съобщава на властите, а мечът е предаден на служители от музея в град Йоншьопинг*. Последвалият анализ разкрива, че става въпрос за древен артефакт, чиято възраст се определя на около 1500 години.

град Йоншьопинг* – намира на около 90 километра северно от езерото Видостерн.

‘Не всеки ден се намира меч в езеро. Откритието се превърна в истинска сензация и интересът към него е огромен. Всеки, който желае да го види наживо ще трябва да почака поне една година. Това се налага поради дългия консервационен процес, на който престой да бъде подложен. Етапите, през които се очаква да премине мечът са продължителни и трябва да сме много внимателни, ако искаме да го съхраним така, че и следващите поколения да имат възможността да го видят’ – споделя Микаел Нордстрьом, служител в музея в град Йоншьопинг.

Снимка: www.thelocal.se

Семейството на Сага се премества през 2017 година от щата Минесота, САЩ (родното място на баща ѝ) в Швеция (родното място на майка ѝ). А що се отнася до това дали момичето ще получи награда за откритието си е решение на властите в Швеция и тепърва престой да научим.