Напрежение между Берлин и Рим след слух за връщане на мигранти със самолети

2
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Германия отрече съобщение в италиански вестник, че възнамерява да връща мигранти със самолети в Италия. Информацията предизвика гневна реакция от италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, който заяви, че властите ще отказват разрешение за кацане на самолети, превозващи мигранти без съгласието на Рим.

„Всекидневникът „Ла република“ съобщи, че Германската агенция за бежанците е разпратила „десетки писма“ до мигранти, с които ги предупреждава, че се подготвя връщането им в Италия – страната, където те първоначално са били регистрирани, вероятно с чартърни полети.

Твърди се дори, че първият такъв полет бил насрочен за 9 октомври. Салвини обаче заяви, че Италия ще затвори летищата си за всички самолети, превозващи мигранти от Германия или която и да е друга страна от ЕС, с което изостри още повече споровете между 28-те страни членки на съюза как да се споделя отговорността за кандидатите за убежище.

Двете страни работят върху споразумение, според което Германия ще връща на Италия мигранти, които вече са подали молби за убежище там, но то още не е подписано.