400 000 нашенци са „работещи бедни“

1
146
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

400 000 българи попадат в категорията “работещи бедни” – лица, които се трудят, но доходите им остават под линията за бедност, която тази година е 321 лева. Тези данни бяха представени при откриването на кръгла маса за неравенствата и бедността в България под патронажа на президента Румен Радев. Икономисти, представители на изпълнителната власт, учени и работодатели обсъждат възможностите за преодоляване на неравенствата и овладяването на бедността.

Според експертите, над 1 700 000 българи живеят с под 600 лева на месец. Разликата между доходите на най-богатите и най-бедните е 8 пъти, което е двойно повече от средните нива за Европа. Президентът Румен Радев призова да се вземат спешни мерки за овладяването на проблема, защото според него те раждат корупция и пречат на икономическото развитие.

”Днес стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване. Те са поставени в унизителни условия и не могат да посрещнат елементарни човешки нужди. Огромна част от тях са работили през целия си активен живот, други работят в момента, но продължават да са бедни”, заяви Румен Радев.