Напред към Меркурий! Мисията БепиКоломбо на ЕКА и Япония ще излети този месец.

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: „БепиКоломбо“ наближава Меркурий. Image credit : ESA/ATG Medialab/NASA/JPL

10 октомври 2018 г. 16:50 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, мисията „БепиКоломбо“ ще излети на 20-ти октомври в 04:45 ч. българско време от космодрума Куру във Френска Гвиана. Европейската ракета-носител „Ариана 5“ ще ускори „БепиКоломбо“ на път към най-близката и най-слабо изучена планета от Слънчевата система – Меркурий.

Роботизираната експедиция е координирана съвместно между Япония и Европейската космическа агенция (ЕКА). Тя се състои от два научни орбитални апарата: европейски „Мъркюри Планетари Орбитър“, или още кръстен „Бепи“, и японски „Мъркюри Магнетосферик Орбитър“, още кръстен „Мио“. Орбиталните апарати ще бъдат доставени до Меркурий посредством т.нар. Меркуриански трансферен модул (МТМ). Пътешествието ще продължи седем години, в рамките на които ще има едно облитане на Земята, две на Венера и шест на Меркурий, преди „Мио“ и „Бепи“ да се установят в тяхната научна околомеркурианска орбита. За съжаление „БепиКоломбо“ няма спускаем компонент. В началото на миналото десетилетие се планираше да бъде добавен мъничък спускаем апарат с общо 7 килограма научни инструменти, но докъм 2003 година той беше орязан поради бюджетни ограничения. Подчертавам, че мисия „БепиКоломбо“ бе замислена още през 1999 година, но подобно на много други проекти, тя също премина през преформулировки и отлагания. 

За да може мисия „БепиКоломбо“ да доближи планетата, трябва да намали скоростта си спрямо Слънцето – т.е. да сниши параметрите на хелиоцентричната си орбита. Това е трудна задача – много по-лесно е да се изпрати кораб до Плутон или извън Слънчевата система. За тази цел МТМ е екипиран с йонни двигатели, които са сходни с тези на мисията на ЕКА до Луната „СМАРТ-1“ от миналото десетилетие.

Както „Мио“, така и „Бепи“ ще могат да използват част от научните си инструменти по време на дългото си пътешествие, включително по време на първите си облитания на Венера и Меркурий. Макар че основната научна камера няма да се използва при тези облитания, има три навигационни камери, прикачени към МТМ и благодарение на тях ще видим снимки на планетите.

Мисия „БепиКоломбо“ ще надгражда постигнатото от американската меркурианска мисия „Месинджър“, която изучаваше най-близката до Слънцето планета в периода между 2011 и 2015 година. Благодарение на получените данни учените ще разгадаят множество мистерии за еволюцията на ранната Слънчева система, включително и Земята. 

За повече информация: ЕКА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/