Статии – Интериорен дизайн с малък бюджет – как? – Saint-Gobain България | Световен лидер в устойчивото строителство

1
182
Добави коментар
saintgobainbg
saintgobainbg

Страхотно е да имате голям бюджет за работа, когато става въпрос за интериорен дизайн на дома. Но не винаги е нужно да харчите много пари, за да подобрите изгледа на жилището си. Изисканият интериорен дизайн със скромен семеен бюджет е нещо постижимо, стига да следвате добре планирана стратегия.  

Обзавеждане – от къде да започнете?
Успешното обзавеждане и декориране с ограничен бюджет изисква подготовка и планиране. Най-важното нещо е да решите колко средства искате да похарчите, преди да правите плановете си.

Ето някои съвети от нас, които да Ви помогнат:

Настройте се: приемете, че няма да успеете да свършите всичко на един път.
Поставете горна граница на бюджета и крайна дата за завършване на проекта. Това ще Ви помогне да избегнете добавяне на допълнителни елементи към дизайна на конкретна стая, покачвайки цялостната цена на обзавеждането.
Концентрирайте се върху една зона. Например, фокусирайте усилията си върху едно помещение, вместо да опитате да обзаведете цялата къща наведнъж.
Създайте си ясна идея за вида и дизайна на мебелите и декорацията, която искате. В това число цветовата схема, материалите и цялостното настроение, което искате да създадете.
Разгледайте настоящите мебели във всяко едно помещение. Понякога с разместване на някои съществуващи елементи и добавянето на някои аксесоари може да постигнете желания ефект.
Не прекалявайте, когато обзавеждате. Имайте предвид основното предназначение на стаята – харесайте си стил и се придържайте към него.
Нова  боя и тапети са нискобюджетен начин да подобрите интериора на дома си. Потърсете правилните цветове, за да се чувствате комфортно и уютно. Ако пък искате да реновирате стая, чиито стени са подложени на механични натоварвания, помислете за алтернативни варианти. Такива биха били стъклотекстилни тапети, които са специално създадени за по-лесно покриване на неравности на шпакловката и предпазване на стените от наранявания.
Аксесоари като стенни огледала, картини, декоративни възглавници, вази и лампи са икономични декоративни решения, които ще вдъхнат живот и модерен вид на стаята.
Качествените мебели втора употреба или недовършени мебели, които трябва да боядисате, могат да Ви спестят много пари.
Ако планирате да поставяте корнизи, помислете за декоративни, направени от стиропор. Струват много по-малко, по-лесни са за поставяне и са също толкова атрактивни като гипсовите и дървените корнизи.

Трикове от практиката

Интериорните дизайнери, експертите в намирането на евтини начини за подобряване на интериорния дизайн на помещенията, често съветват:

За да очертаете по-добре различните зони в една стая, не слагайте мебелите плътно до стената. По този начин около зоната има повече пространство, а самата тя е по-добре очертана и по-функционална. Например, може да създадете приветлива атмосфера за разговор или четене на книга като поставите два стола и кресло в добре осветена част от стаята.
Позиционирайте мебелите върху цветен килим, за да отделите дадена област от другите и така да създадете визуално разделение между тази зона и останалите части от стаята.
Ефективен трик за малки пространства е използването на стенно огледало, за да се придаде илюзията за повече пространство и да се осигури повече светлина в стаята. Позиционирайте огледалата така, че да отразяват атрактивен елемент от стаята – например камина, панорамен прозорец и т.н.
Ако искате да създадете по-формална атмосфера, без да харчите много средства, може да закупите произведения на изкуството с подобни пропорции и да ги групирате заедно на стената. За да спестите още малко пари, може да не купувате дизайнерски рамки за картини, а да си направите сами. Потърсете евтини рамки и просто ги покрийте с тапет или някаква дамаска. По този начин превръщате не толкова скъп продукт в стилно изглеждащ, без да утежнявате бюджета си.

Ние от Saint-Gobain се надяваме нашите съвети да са Ви били полезни. В голяма степен от интериорния дизайн зависи дали дадено помещение ще е приятно за живеене или ще е нефункционално и неприятно за нас. Отделете време, за да обзаведете и декорирате жилището си така, че да е едновременно функционално, красиво и приятно място за живеене.