Статии – 6 стъпки към по-функционален офис – Saint-Gobain България | Световен лидер в устойчивото строителство

1
186
Добави коментар
saintgobainbg
saintgobainbg

Най-важното при добрия офис дизайн е функционалността. Много често, обаче, офисите са претъпкани с толкова техника, оборудване, материали и листове хартия, че понякога те се превръщат в напълно нефункционални.Трябва ли да преместите някои неща преди да седнете удобно? Има ли много документи на бюрото Ви? Трябва ли да се свържете с гражданска защита, за да успеете да намерите това, което търсите? Ако дадохте положителен отговор на тези въпроси, е време да запретнете ръкави и да реорганизирате офиса си. 
 

1. Изчистете пътечките

Пример: Служител има холна масичка по средата на офиса си. Това прави придвижването от бюрото до склада, в който се намират архивите на фирмата, истинско изпитание за всеки, който не е трениран акробат.
Преместването на масата ще осигури чиста пътечка между бюрото и помещението с архивите и ще направи работния процес много по-лесен.Даваме Ви този пример, за да се замислите дали има препятствия във Вашия офис, които Ви пречат. Ако има, преместете ги или ги премахнете изцяло. За да сте продуктивни трябва да може да се движите свободно.
 

2. Изчистете бюрото си

Започнете подреждането на офиса с бюрото си. Огледайте го и преценете какво задължително трябва да присъства и какво може да се махне. Вашият компютър, например, е нещо нужно за работа, телефонът също, но какво друго?Погледнете другите предмети, които заемат място на бюрото Ви и си задайте въпроса „Трябва ли те да са тук?“. Според специалистите, ако не използвате определено нещо всеки ден и то не улеснява ежедневната Ви работа, значи то не трябва да е на бюрото Ви.
 

3. Закупете и използвайте органайзери

Магазините за канцеларски материали предлагат богата гама от органайзери, създадени специално, за да се поберат в стандартни офис шкафове и чекмеджета. Използвайте ги, за да подредите консумативите си. Така всичките Ви химикали, кламери и други неща ще имат конкретно определено за тях място, а Вие ще можете лесно и бързо да ги намирате и използвате. Това са малки елементи от интериорния дизайн, с голямо влияние върху продуктивността Ви.

4. Обновете оборудването си

Кои офис машини забавят Вашата работа и претрупват офис Ви? Има ли Вашият компютър нужда от обновяване? Може би е време да се отървете от стария принтер, факс машина и скенер и да инвестирате в едно мултифункционално устройство, което да заема по-малко място.Повишете функционалността на интериорния дизайн в офиса, за да можете да извършвате повече работа за по-кратко време, без да се натоварвате.
 

5. Избор на подходящи цветове

Цветовете могат да изиграят ключова роля за продуктивността на Вашите служители. Многобройни психологически изследвания доказват влиянието на различните цветове върху настроението на хората. Например, оранжевото стимулира креативността, синьото действа успокояващо, зеленото провокира мозъчната активност и т.н. Поради тази причина внимателно изберете цветовете в офиса си така, че да провокирате служителите си да са едновременно спокойни, но и активни.Ако пък подът на офиса Ви е покрит с теракот, гранитогрес или дори естествен камък, това е още едно място да проявите своята креативност. Заиграйте се с цветовете на фугиращите смеси, които могат да придадат уникален завършек и да придадат собствен облик на работното Ви място.
 

6. Елиминиране на нежелани звуци

За да работят добре служителите Ви, те имат нужда от тишина и спокойствие. Това трудно се постига, ако офисът Ви е в близост до натоварена улица и шумът от автомобили и хора е нещо постоянно. За да се справите с този проблем, може да предприемете стъпки към звукоизолация на офиса. По този начин, ще осигурите една по-комфортна и функционална среда както за своите служители, така и за себе си. Служителите Ви ще са по-щастливи, по-спокойни и по-продуктивни, когато не са натоварени от постоянния външен шум.

Интериорният дизайн може да повлияе изключително много на продуктивността и настроението Ви както в офиса, така и у дома. Поради това старайте се да имате красиви, но същевременно функционални пространства, които Ви позволяват да работите, без да се натоварвате излишно. Интериорните решения, предлагани от Saint-Gobain, съчетават функционалност и естетика, за да получите възможно най-доброто решение.