ГДБОП иззе златен венец за 2 млн. евро при акция срещу нелегален трафик на ценности

1
154
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Уникално антично златно съкровище е иззето при операция на ГДБОП. Сред предметите е и златен венец с тегло над 400 грама, за който от Националния археологичен музей /НАМ/ на БАН твърдят, че е на стойност 2 млн. евро. По случая прокуратурата е повдигнала обвинения на четирима души, сред които и служител на ДАНС. Предстои да се гледат и мерките им за задържане с оглед повдигане на обвинения и искане за постоянен арест.

По случая в ГДБОП е работено от няколко месеца след получена оперативна информация от ДАНС. За кратко време служителите от сектор „Културно-исторически ценности“ в главната дирекция успяват да доразвият информацията. Организирана е акция в момент на сделка в района на Свиленград. Задържани са общо седем души, четирима от които са заподозрени за участие в организираната престъпна група. Единият от заловените е извършвал активна иманярска дейност допреди 15 години, след което се е „издигнал“ в йерархията на престъпния бизнес.

Иззетите предмети – златен венец, гривни, пръстени, торква, огърлие, са с изключително висока стойност не само в парично, но и в културно-историческо измерение. До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV  в пр. н. е. Предстоят обстойни експертизи на иззетата находка. По първоначалните данни, правени са опити за продажбата й в Турция.

В рамките на образуваното досъдебно производство и под ръководството на Специализираната прокуратура работата по случая продължава с оглед изясняване и на това откъде са придобити намерените предмети.