Националният съвет за интеграция подкрепи хората с увреждания

2
141
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Законопроектът за хората с увреждания получи подкрепа на Националния съвет за интеграция, съобщи БНР.

26 са гласувалите „за“, един се е въздържал, а трима са били против.

Следващата седмица документът ще се разгледа от Националния тристранен съвет и от правителството.

Социалният министър Бисер Петков обясни, че се регламентира създаването на Национална програма за достъпна среда, по която ще се финансират физически лица и етажната собственост.

„Ще има квоти за наемане на хора с увреждания от бизнеса“, допълни министър Петков.

По думите му работодателите, които не могат или не желаят да изпълняват този ангажимент ще трябва да закупуват стоки или услуги, които са създадени от социални предприятия или от предприятия на хора с увреждания“.

Според омбудсманът Мая Манолова законопроектът не е съвършен, но е стъпка напред.

Тя заяви, че ще продължи да настоява да се уреди въпросът с помощните средства и да се разпишат квотите, които ще гарантират трудова заетост на хората с увреждания.

От движението „Системата ни убива“ посочиха, че протестите са ускорили работата на институциите.

„Ние продължаваме да дишаме във врата на управляващите, за да могат нещата да се случват“, категорични са предствителите на движението.

Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания, обясни, че хората с увреждания вече ще имат необходимата база, в която да бъдат интегрирани.

По думите ѝ те ще имат право на психолог и логопед. Стоименова допълни, че се създава и фонд за жилищата за хора с увреждания, така че те да бъдат ефективно пригодени.

Според директора на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски на този етап е постигнат разумен компромис.

„Средствата и проблемите на хората с увреждания са толкова големи, че няма как да се направи революционен скок“, поясни той.

Коралски подчерта, че най-важното е, че хората с увреждания няма да се възприемат като болни и изолирани, а като част от обществото.

Той уточни, че не отпада защитата от уволнение за хората с увреждания в Кодекса на труда. Чрез квотния режим хората с увреждания на практика отиват при работодателя не със своите болежки, а със своите възможности.

Според него сегашната защита затруднява работодателите веднъж наели човек с увреждане да се освободят от него, ако той не е подходящ за работата.

„Една подобна пречка е сериозен мотив за това работодателите да не наемат хора с увреждания. Това не е отпадане на нещо, а по-скоро прецизиране на прилагането на тази норма“, допълни Минчо Коралски.

Припомняме, че майките на деца с увреждания осъмнаха пред сградата на Министерски съвет.

В около 30 палатки родителите на деца със специфични нужди показаха ясно, че ще останат пред очите на обществото и на властта докато бъдат приети исканите промени в законите, които засягат отношенията на държавата към хората с увреждания.

Към 8 часа сутринта с полицейско разпореждане палатките им бяха отместени на тротоара пред сградата на Министерския съвет и движението на бул. „Дондуков“ бе освободено.