Човечеството остана без пилотирани космически кораби. Ами сега?

1
136
Добави коментар
redbul80
redbul80

Европейският астронавт Александър Герст, който понастоящем живее на „Международната космическа станция“, засне днес катастрофата на руската ракета „Союз-ФГ“ от орбита. Photo credit : ESA/Alexander Gerst

11 октомври 2018 г. 21:50 ч.

Светослав Александров. Днес в 11:40 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя космическата ракета „Союз-ФГ“ с пилотирания космически кораб „Союз МС-08“. На борда летяха американският астронавт Ник Хейг и руският космонавт Алексей Овчинин. В началото на полета всичко изглеждаше добре, но когато ракетата-носител достигна до височина 50 километра, беше установена аномалия във втората степен. Наложи се спешно активиране на системите за аварийно спасяване. Овчинин и Хейг се прибраха обратно на Земята след стръмно балистично спускане и сега са у дома, сред роднините си. 

Това е единствената добра новина.

Лошите новини са много. Най-важната е, че ракетите и корабите „Союз“ са изведени от експлоатация за неопределен период от време. Понастоящем те са единственият начин за доставка на екипаж на борда на „Международната космическа станция“. Ако изключим Русия, единствената друга страна със способност да праща хора в космоса е Китай. Но китайски пилотиран старт не се планира преди 2020 година и освен това американският Конгрес е забранил на НАСА да работи с китайската космическа агенция. В САЩ понастоящем две фирми, Боинг и СпейсЕкс, разработват съответно кораби „Старлайнър“ и „Крю Драгън“, но първите тестови полети не се очакват да се случат преди януари 2019-та година. 

Което означава, че след днешната катастрофа бъдещето на „Международната космическа станция“ е неясно, защото практически сме останали без пилотирани космически кораби. 

Ами сега? 

„Международната космическа станция“ е обитавана постоянно от 2-ри ноември 2000 г. От тогава насам, в продължение на цели 18 години, винаги на борда й е имало хора. Независимо дали е било Рождество Христово, Нова година, делник или празник, човешкото присъствие в космоса е било постоянно осигурено. Дори когато совалката „Колумбия“ се разпадна по време на кацането си през 2003 година, станцията не бе обезлюдена. Вярно – екипажът тогава бе временно съкратен от трима на двама души, докато американските кораби се върнат в експлоатация. Но дори и по това време на МКС кипеше усилен труд.

Понастоящем на станцията живеят трима души: Сергей Прокопиев (космонавт на Роскосмос), Александър Герст (астронавт на ЕКА) и Серина Ауньон-Чанслър (астронавт на НАСА). И тримата са готови да останат в орбита възможно най-дълго, ако се счете за нужно. Физически са годни за това. Проблемът е, че техният космически кораб „Союз МС-09“ (същият, на който бе установена дупка в края на август) има определен експлоатационен срок. Той приключва на 4-ти януари 2019 година. Евентуално този срок може да се удължи мъничко, но при всички положения корабът трябва да се върне до края на януари. Той играе ролята и на спасителна лодка – астронавтите няма да останат горе, ако не е налице кораб, който да може да ги извози в случай на авария. 

И ако Русия не възобнови изстрелванията на пилотираните кораби „Союз“ дотогава (това е авария на пилотирана ракета и случаят ще бъде разследван най-подробно), „Международната космическа станция“ може да остане необитавана. 

Днес на специална пресконференция на НАСА бе съобщено, че тази възможност е съвсем реална (макар че бе обещано, че ще се направи всичко възможно, за да не се стигне до там). Един от вариантите, който може да се обсъди, е през декември или януари към „Международната космическа станция“ да бъде изпратен безпилотен кораб „Союз“. Той може да се скачи с орбиталния комплекс и да служи като спасителна лодка на сегашния екипаж, докато полетите с хора бъдат възобновени. Дали ще се стигне до този сценарий – зависи от руснаците.

Друга възможност: СпейсЕкс и Боинг, по нареждане на НАСА, да ускорят работата по техните пилотирани кораби. Доколкото сме наясно, проблемът с „Крю Драгън“ не е толкова свързан с подготовката на хардуера (практически корабът е готов), колкото с бюрократичната бумащина около него. Възможно е днешната катастрофа да даде най-после дългоочаквания стимул на НАСА да премахне цялата излишна документация и да осигури зелена светлина за малко по-скорошно изстрелване на „Крю Драгън“. За съжаление обаче „Крю Драгън“ не може да се използва, ако на „Международната космическа станция“ няма хора. Тя трябва да бъде обитавана, за да може да се прави мониторинг на новите приближаващи космически кораби по време на тяхното скачване. Така че „Крю Драгън“ и „Старлайнър“ поне засега не са опция в случай, че се стигне до най-лошото – ако МКС бъде обезлюдена. Стигне ли се до този сценарий, първо „Союз“ трябва да излети в пилотиран вариант и чак тогава „Крю Драгън“.

През близките няколко седмици обстановката на „Международната космическа станция“ ще е спокойна. Засега има достатъчно храна, вода и въздух за настоящия екипаж. А в случай че ракетите „Союз“ не се върнат в експлоатация своевременно (те са нужни и за извеждането на товарните кораби „Прогрес“), НАСА е обещала да помогне на Русия да извозва руския багаж до станцията с товарните кораби „Драгън“ и „Сигнус“.

Какво ще ни донесе бъдещето? Никой не може да каже. Изминали са едва броени часове от катастрофата. Но едно е сигурно – космическите агенции трябва да намерят бързо решение – по-бързо, отколкото са свикнали в рамките на бюрократичната си атмосфера. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/