Бареков се надява Сидеров да поведе консерваторите към европейския парламент

2
112
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Волен Сидеров е най-разпознаваемият консервативен политик в България според социологическо проучване, цитирано от евродепутата Николай Бареков. Според него Сидеров може и трябва да оглави голяма консервативна коалиция на европейските избори, която да стане втора сила. „Атака“ ще кандидатства в Алианса на консерваторите и реформистите в Еврова (АКРЕ). АКРЕ се надяват да управляват в ЕС в коалиция с Европейската народна партия след изборите за Европейски парламент през май 2019 г. Волен Сидеров пък се надява „Обединени патриоти“ да се явят на изборите в коалиция с други „патриоти“. Това се разбра на конференция на тема „Обединеният консерватизъм – ключовата посока в развитието на България“, на която присъстваше и Ян Захрадил, член на ръководството на ЕКР (групата в европейския парламент) и президент на АКРЕ.

Самата конференция започна с час закъснение, тъй като Бареков, Сидеров и Захрадил са се срещнали с премиера Бойко Борисов. Според Бареков срещата е била, за да се види дали е възможна коалиция между ЕНП и ЕКР след изборите. „Всичко е възможно“, отговорил Борисов според Бареков. Ако двете европейски партии постигнат на изборите резултат 450 места (от 750), ще могат да взимат самостоятелни решения, смята Бареков. Той съобщи: „Колегите от „Атака“ взеха решение, което одобряваме, че ще подадат своите документи за членство на нашата месечна среща в Кишинев“. „Тук сме, за да се обединим, за да дадем път на новото консервативно обединение“, заяви Бареков.

След него думата взе Сидеров, който беше написал изказването си, нещо необичайно според собственото му признание. „Ние, народите от бившия комунистически лагер, преминахме през големи изпитания. Аз съм участник в дисидентските антикомунистически движения отпреди 30 години. Основател съм на софийската организация на независимия профсъюз „Подкрепа“, чийто създател д-р Константин Тренчев прекара няколко месеца в затвора за дейността си“, прочете Сидеров. След падането на комунизма българите и братята им по съдба от Източна Европа очаквали бурен разцвет на демократическите свободи и стандарта на живот, но вместо това получили неолибералната доктрина за привилегии на малцинствата.

Затова Сидеров избирал да живее „в Европа на отечествата“. „Нека заедно с нашите съмишленици от всички държави на евросъюза се включим в решаващата битка за Европа през май месец 2019 г.!“, прочете Сидеров за финал на изказването си.

Консерваторите искат да имат комисари

Ян Захрадил обясни защо е важно консерваторите да са част от мнозинството в Европейския парламент. „Това, че сме част от мнозинството, би означавало, че ще можем да повлияем на избора на комисарите. Европейската комисия е главният изпълнителен орган на ЕС и подготвя законодателните актове, които после се имплементират от страните членки. Именно затова държим увеличим присъствието си“, каза Захрадил. „Затова е толкова интересно да наблюдаваме опитите на Бареков да създаде широка консервативна коалиция. Разбира се, съвсем не е моя работа да съветвам как да се коалирате. Видях обществено допитване, което показва, че българското общество би се зарадвало на някои консервативни принципи“, каза още Захрадил.