Най-скокливата дива котка скочи в зоопарка в Стара Загора

2
174
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

От началото на годината обитателите на старозагорския зоопарк са се увеличили с нови и атрактивни попълнения, съобщават от община Стара Загора.

По думите на директора Радослав Михайлов, за първи път зоопаркът се е сдобил с една от най-скокливите диви котки – каракал.

Мъжко животно с изумруденозелени очи вече краси едно от пространствата в парка. Това е изящна дива котка, известна също като пустинен рис.

Видът е разпространен в Северна и Източна Африка и Югозападна Азия. Обитава сухите райони – гори, савани и степи.

Семейството на козирозите в старозагорската зоологическа градина се сдоби с няколко малки.

Нови обитатели допълват и колекцията на маймуните. Това са две женски и един мъжки примат от вида Зелена морска котка.

Само преди седмица се е увеличило и стадото на ламите. Новият обитател е от женски пол и е четвърто поколение лами в старозагорския зоопарк.

Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център.

Зоопаркът има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.

Зоопаркът в Стара Загора е разположен е на площ от 70 дка, в живописна местност на територията на парк „Аязмото“.

В него се отглеждат около 400 екземпляра от приблизително 80 вида бозайници, птици и земноводни от почти всички континенти – кафява мечка, благороден елен, сърна, вълк, лисица, папагали и др.