Опияняващата магия на театъра

1
154
Добави коментар
svetla58
svetla58

„ТРИО ПЛАЧКОВИ“ СЪЗДАВАТ СПЕКТАКЪЛ ЗА ЛЮБОВТА *„Ла комедия“ обединява на сцената музика, танц, нямо кино, пантомима и цирк * Виктория Чаплин вдъхновява семейство Плачкови

„Трио Плачкови“ представиха своя уникален авторски спектакъл „Ла Комедия“ (La Comedia) по време на пресконференция в Нов театър НДК. На сцената, където се играе и самото представление, семейство Плачкови – Алина, Стефан и техният син Саша, разказаха и показаха избрана част от техния комедиен физически театър. Водещ на пресконференцията беше проф. Любомир Стойков, който акцентира върху езика на тялото – основно изразно средство в спектакъла. Той цитира думите на Жан-Луи Баро: „Силата на жеста е да направи невидимото явно“, с което провокира Стефан Плачков да разкрие, че „Ла комедия“ без думи прави явни човешките чувства.

Алина Плачкова, която играе главната женска роля и е режисьор на спектакъла, сподели, че той отправя послание за любовта – за това колко е важно човек да я срещне и изживее. Нейната героиня мечтае за голямата сцена, за Холивуд и в съня си сбъдва своите мечти и изживява любовта си към театъра. Алина Плачкова разказа за своето дългогодишно приятелство с внучката на Чарли Чаплин – Виктория Чаплин, която е вдъхновила семейство Плачкови за спектакъла „Ла комедия“. Именно Виктория Чаплин дава идеята да се продължи сътрудничеството между двете семейства, започнало преди 100 години, когато прадядото на Алина – Джордж Дейвис, е играл заедно с Чарли Чаплин във филма „Циркът“.

По време на пресконференцията Алина Плачкова представи две ключови за спектакъла сцени. Първата е пантомима с шлифер – етюд, при който се случва трансформацията на героинята в самото начало и тя „влиза“ в своя сън. Алина Плачкова впечатли присъстващите и с музикално жонглиране върху пиано. Стефан Плачков обърна специално внимание, че тя е единствената жена в света, която изпълнява този уникален номер.

Стефан Плачков обясни, че в комедийния физически театър „Ла Комедия“ се сливат „физически театър“ и „физическа комедия“, използвана от Чарли Чаплин. Той акцентира на това, че публиката се забавлява и участва активно в представлението, което е микс от музика, танц, нямо кино, пантомима, циркови номера, сложна акробатика и комедия дел арте.

Спектакълът „Ла Комедия“ може да бъде гледан на сцената на Нов театър НДК на 27, 29 септември, 3, 4, 5 и 18 октомври. Той е подходящ за малки и големи – от 3 до 93 години, както с усмивка отбеляза Стефан Плачков.

Повече за семейство Плачкови можете а прочетете в материала, който ви показахме преди няколко дни.

Етикети: La Comedia, Алина и Стефан Плачкови, Алина Плачкова, Виктория Чаплин, внучката на Чарли Чаплин, Ла Комедия, НДК, Нов театър, проф. Любомир Стойков, Саша Плачков, спектакъл, СПЕКТАКЪЛ ЗА ЛЮБОВТА, Стефан Плачков, театър, Трио Плачкови, цирк, Цирк Балкански, Цирк дьо Солей, Юрий Никулин