САЩ ще помага на Русия за извозването на провизии до МКС при необходимост

1
99
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 13 Октомври 2018

Посещения: 28

13 октомври 2018 г. 22:55 ч. Роскосмос оповести в официално съобщение на Туитър канала си, че се намира в постоянен контакт с НАСА по въпроса за спешно изпращане на американски товарен кораб към „Международната космическа станция“, ако възникне такава необходимост. 

Напомням на читателите, че на 11-ти октомври руска пилотирана ракета „Союз-ФГ“ с космически кораб „Союз МС-08“ аварира. Руският космонавт и американският астронавт се спасиха, но като резултат от катастрофата ракетите „Союз“ бяха изведени от експлоатация до установяването на причината за аномалното поведение. Така понастоящем към станцията не могат да летят нито пилотирани кораби „Союз“, нито товарни кораби „Прогрес“. Но на борда й днес живеят трима души: Сергей Прокопиев, Александър Герст и Серина Ауньон – Чанслър. 

Засега астронавтите разполагат с достатъчно вода, храна и въздух. Ако се наложи да останат горе повече от необходимото обаче, ще се разчита на американските космически кораби „Сигнус“ и „Драгън“, които постоянно доставят провизии до орбита. 

Кадър от захващането на товарен кораб „Драгън“ през юли. Photo credit : NASA TV