Дъжд от падащи звезди ще се сипе през уикенда

1
114
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Дъжд от падащи звезди ни очаква през уикенда, информират от Института по Астрономия към БАН. На 21-ви октомври своят пик ще достигне метеоритният дъжд на Орионидите. При ясно време ще наблюдаваме около 20 падащи звезди на час.

Орионидите произлизат от Халеевата комета, която очакваме да навести нощното небе през втората половина на века. Името си дължат на началната си точка – съзвездието Орион, въпреки че са видими на практика в цялото небе. Те са бързи бели метеори, трудни за улавяне поради високата скорост, с която се движат.

В събота луната ще изгрее в 16:59 и ще залезе в 3:01 часа. В неделя изгревът на спътника ще бъде в 17:54, а залезът – 4:02 часа. Фазата върви към пълнолуние, което този месец се пада на 24-ти. Това значително ще затрудни наблюденията. Специалистите съветват звездобройците да бъдат внимателни, тъй като Орионидите преминават през небето за секунди. Желаещите да уловят гледката на “щастливата си звезда” по-добре да се отдалечат от града и да се въоръжат с търпение.

Дори да не успеете да видите падаща звезда тази нощ, ще имате възможността да го направите през ноември. През следващия месец ще наблюдаваме Леонидите. Пикът им е на 17-и ноември.