Македонският парламент гледа промените в Конституцията

1
248
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес Македонският парламент ще разгледа конституционалните промени, предложени от правителството, отнасящи се до новото име на страната. Според внесените изменения, балканската държава ще приеме името Република Северна Македония, добавяйки географското определение към името си, за да отличи историческата от геополитическата дестинация, съгласно договорката си с Гърция.

Това е едно от изискванията на Атина, за да подкрепи Скопие за влизане в Европейския съюз. Отговорната парламентарна комисия вече подкрепи промените с 10 гласа “За” и 7 “Против”. В навечерието на гласуването, македонският премиер Зоран Заев обяви, че ако не получи подкрепата на народните представители, ще обяви предсрочни избори, макар коалиционният му партньор от ДСИ да се възпротиви на идеята за оставка на правителството.

Припомняме Ви, че по темата бе организиран и референдум в края на месец септември. 661 393 души от общо 1,8 млн. се възползваха от правото си на глас. Над 90% подкрепиха промяната. Въпреки ниската избирателна активност, кабинетът все пак внесе промените, които ще дадат зелена светлина на Македония да придвижи процедурите за влизане както в ЕС, така и в НАТО.

Името “Македония” бе избрано през 1991 година, когато страната придобива независимост от Югославия. Още тогава обаче Гърция се противопостави на избора, коментирайки, че това погрешно асоциира републиката с историческото понятие за Македония – което представлява регион от Гърция.