Митничарите на „Капитан Андреево“ пресякоха опит за измама за над 112 000 евро

1
222
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Митничарите на МП “Капитан Андреево” предотвратиха опит за фиктивен износ на стока, поставена под митнически режим “Транзит”. Схемата е за над 112 000 евро.

По документи стоката е превозвана от товарен автомобил с турска регистрация, който се явил на изходящото трасе на 03-ти октомври. Шофьорът на камиона, турски гражданин, декларирал, че превозва от Холандия и Германия за Турция през България групажна стока с общо тегло 22 670 кг. При претегляне с електронна везна е констатирана разлика в килограмите между представените документи и наличния товар.

При последвалата проверка митническите служители установили, че в товарното помещение липсва част от декларираната стока. На практика в камиона не се превозвала описаната в документите система за изпомпване на лепило. Машината, която намира приложение в автомобилната индустрия, е с тегло 4183 кг и е на стойност 112 521 евро.

Срещу шофьора на камиона е съставен акт за установяване на административно нарушение. Според експерти, подобни измами целят в европейската държава, откъдето тръгва товара, да се ползва неправомерно правото на данъчен кредит, което възниква с износа на стоката.