Защо да не изхвърляме мебелите си до кофите пред блока?

2
180
Добави коментар
hitarpetar79
hitarpetar79

14
окт.
2018

Замърсяването на околната среда е тема, която се „дъвче“ непрекъснато, но реално действие за решаване на проблема няма. Повечето хора с отвращение поглеждат към препълнените контейнери за отпадъци, които просто преливат от разнородни боклуци – като се започне от храна, битови отпадъци, (ужасната) пластмаса и се стигне до изгорял телевизор, стъклени шишета и дори дивани. Да, някои ентусиасти изхвърлят старите си мебели директно в контейнера за отпадъци!

Разбира се, не са рядкост и гледките на прилежно сложени до кофите стари табуретки и фотьойли или пък матраци, столове, маси, огледала, детски колички и т.н. Първоначалната идея на собствениците им, най-вероятно, е била да помогнат на хора в нужда. За съжаление има твърде много семейства и самотни хора, които не могат да си позволят основни за бита вещи – легло, маса, стол за хранене… Дотук мисията е изпълнена. Старите мебели са оставени до кофите и очакват новите си собственици.

Да, но реалността често е друга и може да бъде много неприятна. Въпросните мебели биват изпочупени, за да се вземат металните части и да бъдат предадени за скрап; дървенията се използва за отопление; остатъците от цялата тази дейност – остава по тротоара и се разнася в продължение на седмици по улиците. Особена опасност представляват стъклените парченца, които освен че може да наранят някого, за тяхното разграждане са нужни, забележете, цели 1000 години! Забити в почвата, те се разлагат в продължение на векове. Вредата за природата е просто катастрофална, а за да бъде „ударена“ камбаната на самосъзнанието на всеки, от Столична община налагат глоби за изхвърлени мебели.

Има ли по-добър начин да бъдем полезни и същевременно да разчистим дома (мазето, тавана, гаража) си от старите и непотребни вещи? Разбира се, че има. Като алтернатива на оставянето до кофите на годни за употреба мебели препоръчваме директно да се свързвате с хората, които имат нужда от тях във вида, в който са. Това може да са домове за възрастни хора или деца, семейства в риск и дори възрастните хора по селата.

За да не бъде прекалено сложна за изпълнение тази задача, и да успеете да направите добро дело, ние заставаме зад вас с подходящи решения за извозването на мебелите. Ако искате да изхвърлите негодните си мебели, ние съдействаме с разглобяване, пренос, превозване и изхвърляне на регламентирани сметища. Друг е вариантът, ако искате да запазите мебелите, докато намерите нови собственици, но пък не искате да бъдат пречка да се обзаведете с нови. В този случай предлагаме извозване и съхраняване на склад или пък директен превоз на мебелите до нов адрес на територията на София и Столична община.

Просто ни се обадете, ще получите точна цена по телефона и възможност за безплатен оглед при невъзможност за точна преценка. Заедно ще обсъдим всички ваши въпроси и притеснения, за да бъдем максимално полезни на вас, на хора в нужда и на природата.