Притча за правилния избор

2
309
Добави коментар
wenip
wenip

Eдин много активен и влюбчив мъж имал едновременно четири любими жени. Всички му харесвали еднакво много, всичките били привлекателни и умни. И понеже бил вече на подходящата възраст, той се замислял вече да се жени и да свие семейно гнездо. Но коя да избере? Всяка от тях му изглеждала правилната избраница.

Проблемът бил, че човекът не можел да избере една от тях. Все се страхувал да не сбърка, но и да живее в този любовен многоъгълник вече му омръзнало. Веднъж той срещнал стар свой познат и в отчаянието си му разказал ситуацията и му поискал съвет. Приятелят го изслушал и казал: — Не ти остава друго, освен да бъдеш откровен. Така изборът ще се получи от само себе си. — Как така? – не разбрал мъжът. — Ами ето как, – усмихнал се приятелят, – нищо не крий от своите любовници, на всяка от тях разкажи за трите останали.

Двамата се срещнали отново след три месеца. Нашият герой изглеждал весел и щастлив. Познатият му го попитал как са се развили нещата и дали се е възползвал от съвета му. — Да, – казал мъжът. – Твоят съвет се оказа точен и много ефективен.

Когато разказах на моите любими цялата истина, една от тях на секундата скъса с мен. Това беше най-лесният избор. Но най-трудното все още предстоеше. Останалите три дами знаеха за съперниците си, продължаваха да се срещат с мен, а аз бях напълно откровен с тях и нищо не криех.

След две-три седмици обаче аз с изненада установих, че не ми се получава да бъда еднакво честен и с трите. На едната разказвах половината неща без притеснения, на втората също, а на третата не казвах почти нищо. Малко по-късно установих, че за тези, първите две, можех да говоря с когото и да е, да обсъждам ситуацията, а за третата не исках да разказвам на никого. Много скоро осъзнах, че само с една от тях можех да бъда напълно откровен, но точно за нея не исках да разказвам на никого.

— И остана точно с нея, — досетил се приятелят.

— Да, благодарение на съвета ти. Отначало се отнесох към него с недоверие, но после реших, че така и така няма какво да губя. Оказа се, че този метод работи без грешка.

— Нищо изненадващо няма в това, нали откровеността е показател за искреността, тя помага да различим истинските чувства от лъжливите и да отсеем хората, от които нямаме нужда. Не си струва да поддържаме близки отношения с някого, ако между вас няма откровеност. Но точно чувствата на този човек трябва да ценим най-много…