Напусна ни Пол Алън, космически предприемач и основател на СтратоЛонч

1
160
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 16 Октомври 2018

Посещения: 22

16 октомври 2018 г. 08:05 ч. Отиде си една от най-ярките личности в частното космическо дело – Пол Алън. Известен в световен мащаб най-вече като съосновател на Майкрософт, през последните години Алън се беше отдал на финансиране на частни космически дейности. 

Пол Алън бе единственият инвеститор на кораба „СпейсШипУан“- първия частен пилотиран космически кораб, който успешно изведе хора в космическото пространство през 2004 г. и така екипът, разработил кораба, спечели наградата XPrize.

През 2011 г. Алън основа СтратоЛонч – компания, която създаде най-големия самолет в света. Той скоро ще започне първите си тестови полети. Очаква се след завършването им самолетът да се използва като платформа за изстрелване на множество космически ракети от въздуха. 

Тепърва предстои да видим как кончината на Пол Алън ще се отрази на СтратоЛонч. Космически ентусиасти са с основание притеснени, тъй като СтратоЛонч беше личен проект на Алън и все още не бе излязъл на печалба. От компанията обаче уверяват, че предприемачът е взел мерки приживе работата да продължи. Засега промени в дейността на космическата фирма не се очакват. 

Пол Алън се бореше с рак още от 1982 година, когато се разболя от лимфома на Ходжкин. Тогава той преодоля болестта с лъчелечение и костномозъчна трансплантация. През 2009 година Алън бе диагностициран с неходжкинова лимфома – отново успешно излекувана. Преди две седмици обаче предприемачът оповести, че болестта му се е върнала. Този път за съжаление всичко приключи много бързо.