След 8 години ще липсват близо 40 000 преподаватели :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

2
186
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

След 8 години в българското училище ще липсват близо 40 000 учители – голяма част от действащите учители ще се пенсионират, а броят им не може да се компенсира от младите учители. Прогнозата е на учителския синдикат, информира БНТ.

Данните изнесени днес са повече от категорични – само след две години ще липсват 10 000 български учители. Отдавна вече се усеща липсата на учители по математика, информатика, природни науки, чужди езици както и начални учители.

В момента незаетите работни места за учители в страната са около 500.

Какво се прави, за да се реши проблема? Първо – разработва се Национална програма за така наречената „бърза писта“. Хора, завършили магистратура, например инженери или икономисти, ще могат в рамките на година да получат педагогическа правоспособност и да станат учители.

Има и друга възможност – за 7, 8 месеца познанията си за преподаване ще опресняват хора, завършили педагогика, но работили досега в други сфери. Ще бъде създаден и специален корпус от учители, които желаят да работят в трудни училища срещу повече заплащане.

Целта е всяка година да се обучат около 600 учители. За тези, които за първи път ще влязат в училище, вече са подготвени и 1500 наставници.

Колкото до възнагражденията – минималната заплата за млади учители ще се повиши и от януари догодина ще е 920 лева. Другият начин за решаване на кризата е поглед директно към студентската скамейка. Просветното министерство увеличава приема и финансирането за педагогическите специалности.